"PİYASANIN ROTASI”
Yaptırımlar Geldi Fakat Hafif!
Corona virüsünde güncel durum, vaka sayısı 72,824,946 – tedaviye pozitif cevap veren 47,669,163 – ölü sayısı 1,620,491 kişiye ulaşmıştır. Aşılamanın İngiltere ve ABD tarafında başlamasına rağmen virüsün şiddeti artarak devam etmektedir. Aşılanmanın belli bir zaman alması ve koruyuculuğu konusunda soru işaretleri devam ederken, Avrupa için sert önlemler sürmektedir. New York’ta okulların tekrar kapanma ihtimalinin ortaya çıkması ve ölü sayılarında korkutucu artış iyimserliği bozmaktadır.
ABD seçimlerinde seçiciler kurulu resmi olarak Biden’in kazandığını ilan ederken, Biden göreve 20 Ocak 2021 tarihinden başlayacaktır.
Piyasalarda aşı ve ABD teşvik paketi görüşmeleri iyimserliği hakim olurken bu dinamiklerde aşı dışından somut gelişme olmaması ile endekslerde yukarı yön momentum kaybetmektedir. VIX (endişe endeksi) endeksi 20 düşük seviyelerinden toparlanarak 25 seviyesine ulaşmıştır.
ABD, Türkiye’ye ilişkin CAATSA yaptırımlarını açıkladı. Listede Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir yer alırken yaptırımların savunma sanayisi ile sınırlı kalması ilk etki olarak VİOP ve TRY tarafında pozitif fiyatlama reaksiyonunu tetiklemiştir. ABD – Türkiye ilişkilerinde önemli bir belirsizlik ortadan kalkarken, konuya ilişkin haber akışları belirleyici olacaktır.
14 – 18 Aralık haftasına ilişkin değerlendirmemizi izlemek için tıklayınız.
Haftanın genelinde takip edilecek başlıklar arasında Fed – BoE – BoJ faiz kararları, Almanya IFO, Türkiye sanayi üretimi – TCMB beklenti anketi yer alacaktır.
Fed: Fed faiz kararını 16 Aralık Çarşamba günü saat 22.00’de açıklayacaktır. Fed Başkanı Powell saat 22.30’de konuşmasına başlayacaktır. Araştırma olarak Fed’in bu toplantıyı pas geçmesini beklerken, Powell’ın konuşma tonlamasında güvercin kalmasını bekliyoruz. Özellikle pandemi sürecinden ekonomiye dönük risklerde para politikası ile ne kadar başarı sağlandığı tartışmaları ve ekonominin destek olmadan ne zaman normalleşeceği soruları öne çıkabilir.
BoE: İngiltere Merkez Bankası faiz kararını 17 Aralık Perşembe günü saat 15.00’te açıklayacaktır. Araştırma olarak BoE’nin bu toplantıyı pas geçmesini beklerken toplantı tarihine kadar BREXIT tarafında pozitif anlaşma olmama ihtimalinde banka faiz indirimine giderek politika faizi sıfır seviyesine çekebilir düşüncemiz yer almaktadır. Bu noktada BREXIT faiz kararı için ana referans olacaktır.
BoJ: Japonya Merkez Bankası faiz kararını 18 Aralık Cuma günü açıklayacaktır. Araştırma olarak BoJ tarafında herhangi bir değişiklik beklemiyoruz.
Fiyatlama dinamiklerinde, S&P500 endeksi 3650 seviyesi üzerinde 3642 seviyesinde fiyatlanmaktadır. Kısa dönemli olarak 3650 üzerinde kalıcılık referans olabilir. ABD 10 yıllık tahvil faizi %0,8865 seviyesinde bulunurken, %1 seviyesine doğru momentumunu sürdürmektedir. Bu noktadan sonra ABD 10 yıllık tahvil faizi %1 ve üzerinde kalıcı olup olmayacağını takip edeceğiz. Altın $1800 seviyesi üzerinde $1835 seviyesinde bulunmaktadır. EURUSD paritesi 1,2149 seviyesinde bulunmaktadır. USDTRY paritesi 7,8723 seviyesi ile 8,00 seviyesi altında fiyatlanmaktadır. 5 yıllık CDS (beyaz) 376.240 seviyesi ile 400 seviyesi altında hareket devam etmektedir. Dolar temasında (klasik ve bloomberg Dolar endeksleri (mor+turuncu)) zayıflık sürmektedir.
Gelişmekte olan ülkelerin para birimleri 5 günlük (8 – 15 Aralık) performansları (- kırmızı / + yeşil)
Türk Lirası, %0,64 değer kaybı göstermektedir.
Kıymetli madenler, 5 günlük (8 – 15 Aralık) performansları (- kırmızı / + yeşil)
Altın %1,90 değer kaybı – Gümüş %2,15 değer kaybı göstermektedir.
Türkiye tarafında corona virüsü vaka sayısı 1,866,345 kişiye çıkarken, ölü sayısı 16,646 kişiye ulaşmıştır. Testlerin devreye alınması ile hasta/vaka sayılarında artış devam ederken, toplam test sayısı 21,284,005 kişiye ulaşmıştır. Günlük hasta sayısı (5064) 5000 kişi üzerinde sürmektedir.
Detaylar için tıklayınız.
Bakan Koca: Bugün tespit edilen 5.064 yeni hastamız var. Ağır hasta sayısı 6.000’e yaklaştı. Hastane yükümüz halen çok yüksek. Kalabalık ve kapalı ortamlardan uzak durarak sevdiklerimizi koruyalım. Kısıtlamaların etkisini yakında daha belirgin göreceğiz.
Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamalarda bulundu;
Halkımızın tasarruflarını Türk Lirası olarak değerlendirmesini istiyoruz”
Esnaflarımıza ve tüccarlarımıza destek olmayı sürdürüyoruz. Halkımızın tasarruflarını Türk Lirası olarak değerlendirmesini istiyoruz. Türk lirası mevduat ve katılım hesaplarıyla ilgili faiz ve kar paylarındaki stopaj oranlarını düşürmüştük. Buna göre, stopaj oranları 6 aya kadar vadeli olan hesaplarda yüzde 15 yerine yüzde 5, bir yıla kadar vadeli olanlarda yüzde 12 yerine yüzde 3, bir yıl üzerinde olanlar için ise yüzde 10 yerine yüzde 0 olarak mart sonuna kadar uygulanmaya devam edecek. Türk Lirası cinsi varlıklara güveni artırmak için piyasa dostu adımlar atıldı. Kasım ayından itibaren sermaye girişlerinde artış Türk Lirası’nda değerlenme başladı. Vatandaşlarımızdan birikimlerini dövizden TL’ye çevirerek, üretim ve istihdama katkı sağlayacak yatırımlarla mücadelemize destek vermelerini bekliyorum.
Son dönemde uluslararası yatırımcıların yaklaşık 11 milyar dolar civarında sermaye girişi gerçekleştirmiş olmasını da önemli görüyorum.
Salgın nedeniyle zor durumda olan vatandaşlarımızın yanında olmaya devam ederken kamu harcamalarındaki disiplini gözardı etmiyoruz. Değerlendirmeler 2020 yılını yüzde 4,5’in altında gerçekleştireceğimizi gösteriyor.
Salgın sürecinde bankacılık sektörümüz sağlıklı yapısını koruyarak çalışmalarına devam etti. Bankalarımız uluslararası standartların öngördüğü asgari düzeyin oldukça üzerinde bulunuyor. Geçtiğimiz hafta itibarıyla bankalarımızın döviz açık pozisyonu bulunmadığı gibi sektörde 3,2 milyar dolarlık döviz pozisyonu fazlası vardır. Netice itibarıyla ülkemiz güçlü bankacılık sistemi sayesinde yerli ve uluslararası tüm yatırımcılara destek sağlayabilecek güce sahiptir.
“Geçmişte enflasyonla nasıl baş ettik ve tek hanelere düşürdüysek şimdi bunu tekrar sağlayacağız”
Türk ekonomisine faiz, enflasyon, kur sacayakları üzerinden kurulan baskıların ve maliyetlerin üstesinden gelmek için yoğun mücadele içindeyiz. Üretim çeşitliliğimiz, lojistik imkanlarımız, güçlü tedarik zincirimiz, sunduğumuz teşvikler ve dinamik iş gücümüzle Türkiye’ye yatırım yapan herkesi memnun edecek seviyedeyiz. Üretimde ara malı ithalatına bağımlılığı asgari seviyelere indirerek yapısal cari açık problemiyle mücadelede önemli kazanımlar elde edeceğiz. Geçmişte enflasyonla nasıl baş ettik ve tek hanelere düşürdüysek şimdi bunu tekrar sağlayacağız. Yatırım ortamını iyileştirecek, yatırımcıların tereddütlerini giderecek iklimi güçlendirecek reformları tereddütsüz hayata geçireceğiz.
“Ülkemizi salgın sonrası döneme hazırlıyoruz”
Yatırım, üretim, ihracat, istihdam, hukuk, adalet odaklı politikalarla ülkemizi salgın sonrası döneme hazırlıyoruz. Bütçe görüşmelerinden sonra reform paketlerimizi TBMM gündemine taşımaya başlıyoruz.
Yüzde 18’den yüzde 8’e indirdiğimiz iş yeri kiralama hizmetlerindeki KDV oranını 1 Haziran’a kadar yüzde 8 olarak uygulamaya devam edeceğiz.
Yıl sonuna kadar yüzde 20’den 10’a indirdiğimiz gayrimenkul kiralarındaki stopaj oranının uygulama süresini 1 Haziran’a kadar uzatıyoruz.
Esnafımıza kira desteği ile gelir kaybı desteği için çalışmalara başladık. Toplam sayısı 1 milyon 239 bin 438 kişiyi bulan kesime, 3 ay süreyle ayda 1000 lira destek ödemesi yapacağız Hibe şeklinde vereceğimiz doğrudan esnaf destek ödemesinden taksi, dolmuş ve servis işletmecisi, pazarcı, terzi, oto tamircisi, lokantacı, pastaneci, kadın ve erkek kuaförü, pansiyon, yurt, kreş, düğün salonu işletmecisi gibi kesimler faydalanacaktır.
İş yeri kira olan esnafımıza üç ay süreyle büyükşehirlerde aylık 750 lira, diğer illerde ise 500 lira kira desteği yapacağız.
Ayda 1 milyar 240 milyon liradan toplamda 3 milyar 718 milyon liralık desteği esnafımıza sunmuş oluyoruz.
Konaklamadan yeme içmeye, yolcu taşımacılığından bakım onarıma birçok sektörü kapsayan KDV indirimlerinin süresini 1 Haziran’a kadar uzattık.
Kaynak GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı