Eski Fed Başkanı ve Biden yönetiminin Hazine Bakanı olacak olan Janet Yellen, Senato’daki görev onay konuşmasında beklendiği gibi mali teşviklere, USD’nin değerine ve bu noktadaki piyasa yaklaşımına ağırlık verdi. Mali sürdürülebilirlik önemli bir konu, dolayısıyla teşviklerin geniş ölçüde uygulanması gerekliliğine değinmesi kritiktir. Biden’ın 1.9 trilyon USD’lik paketinin Senato aşamasında ne kadar kesintiye uğrayacağı konusu halen belirsizliğini koruyor. Burada en kritik nokta, kesinlikle hane halklarının durumlarının iyileştirilmesi gerekliliği. Bunun için de küçük işletmelerin finansmanı ve özellikle kırsal, yerel bölgelerde istihdamın iyileşmesi gerekli. Genel istihdamdaki toparlanmada KOBİ tarzı ve lokal işletmelerin önemli bir ağırlığı bulunuyor. Yellen, Hazine Bakanı olarak onaylanırsa ikinci bir destek paketi için çalışacağını belirtti.

 

Ekonominin rekabetçiliği ve USD konusuna gelecek olursak; Trump dönemindeki söylemler geri çekiliyor. Trump’ın sürekli zayıf USD ve düşük faiz isteyen yaklaşımına karşı, Yellen “USD’nin değerinin piyasa tarafından belirlenmesi” vurgusunu yaptı. Yani, piyasa dinamikleri ve arz/talep dengesi USD’nin aleyhine ise değersiz, lehine ise değerli olacak. En önemlisi de, ABD USD’nin değerini ticaret fazlası oluşturmak için düşük tutmayacak. Bu ABD’nin ticaret açığının yeniden büyümeye geçeceği anlamına geliyor. İhracatçı ülkeler için iyi haber, ama hala tarifelerin hafifletilmesi için beklemek gerekiyor. Hazine, bazı ülkeleri kur manipülasyonu konusunda yakından takip ediyor ve yakın zamanda İsviçre “manipülatör” ilan edildi bile. Bir ülkenin kur manipülatörü olarak ilan edilmesi için 3 kriter bulunuyor: ABD’ye karşı en az 20 milyar USD ticaret fazlası vermek, cari fazlanın GSYH’ye oranının %3 ve üzerinde olması, kurlara sürekli müdahale…

 

Fed’in mevcut politika zeminini sürdürmesini gerektirecek ekonomik dinamikler geçerliliğini koruduğu için, “tapering” içinde bulunduğumuz zaman dilimine konu edilemez. Aşılama ve mali teşviklerin etkisiyle ekonomideki canlanma etkisini öncelikle görmek lazım, sonrasında hizmet sektörü toparlanmasının ekonomide sürdürülebilir talep döngüsü yaratması konusu önemli olacak. Bu süreçte enflasyon bir süre hedefin de üzerinde seyredecektir. 2021 iyi bir yıl olarak geçerse, 2022 için bu konu ciddi şekilde ele alınabilir ve bunun yönlendirmesi de bu yılın son birkaç ayında yapılmaya başlanacaktır. Hazine’nin başında Yellen, Fed’in başında da Yellen ekolünden Powell’ın olması güven verici bir detay. Mali teşviklerin yetersiz kalması ihtimali hala bir risk ve Biden bugün ofise geçtikten sonra dikkatle izlememiz gereken ilk olgu, Biden paketinin Kongre süreci olacak.

 

Kaynak Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı