ABD’de Şükran Günü tatilinin geride kalması ile birlikte yeni haftada hareketliliğin biraz daha artmasını bekliyoruz. Kaldı ki, gerek yurtiçinde gerekse yurtdışında veri akışının oldukça yoğun olması da volatilitenin yüksek seyredebileceğine işaret ediyor. Bu noktada yurtiçinde 3Ç20 GSYH ve Kasım ayı enflasyon rakamı öne çıkarken yurtdışında ise ABD ISM endekslerinin yanında istihdam verilerini takip edeceğiz.

 

Foreks anketine göre yurtiçinde büyümenin yılın üçüncü çeyreğinde %5 oranında artış göstermesi bekleniyor. Hatırlanacağı gibi ikinci çeyrekte %9,9 daralma yaşanmıştı. Öncü göstergelerin ortaya koyduğu sinyallere paralel olarak 2020’nin ise sınırlı da olsa (%0,3) büyüme ile tamamlanacağı tahmin ediliyor. Yeni ekonomi programında da 2020 için büyüme beklentisi aynı seviyede (%0,3) öngörülmüştü.

 

24 Aralık’taki PPK toplantısında TCMB’nin atacağı adımlara yönelik sinyaller verebileceği için yurtiçinde büyüme rakamından ziyade enflasyon rakamının bir adım öne çıkacağını düşünüyoruz. Kasım ayları için ortalama enflasyon %0,75 seviyesinde bulunurken geçen yılın aynı ayında %0,38 oranında artış yaşanmıştı. Ortalama piyasa beklentisi Kasım ayında enflasyonun %1 oranında artış göstereceği yönünde. Baz etkisinin de aleyhte olduğu ayda beklentilere paralel bir rakam oluşması durumunda 12 aylık enflasyon %11,89’dan %12,60’a yükselecek. Hatırlatmak gerekirse TCMB’nin yıl sonu tahmini ise %12,1 seviyesinde bulunuyor.

 

Moody’s’in ise Cuma günü Türkiye’nin kredi notu ve görünümüne ilişkin güncelleme yapması bekleniyor. Hatırlanacağı gibi kurum en son Eylül ayında Türkiye’nin kredi notunu B1’den B2’ye düşürmüş görünümünü ise negatif olarak korumuştu. Kredi notunda ve görünümde herhangi bir değişiklik öngörülmediği için kararın önemli bir piyasa etkisi yaratmasını beklemiyoruz.

 

ABD’de ise PMI endeksleri nihai nitelikte olduğu için özellikle ISM verileri daha fazla dikkat çekecektir. Büyümeyi daralamadan ayıran 50 seviyesinin belirgin şekilde üzerinde seyrediyor olsa da artan korona virüs vakaları ve kısıtlamalar nedeniyle ISM verilerinin bu eğilimini devam ettirmesi kolay olmayacaktır. Benzer şekilde geçen ay beklentilerden kısmen de olsa daha iyi bir tablo ortaya koyan istihdam rakamlarının da aynı ivmeyi sergilemesi kolay görünmüyor. Bu kapsamda verilerden çok aşı tarafındaki olası gelişmelere piyasaların daha fazla odaklanmasını bekleriz.

 

BEKLENTİLERİMİZ

Borsa İstanbul zirvede soluklanıyor. Kasım ayındaki sert yükseliş ile birlikte değer kazanımı %20’yi aşan BIST-100 endeksi 1350 puanın üzerini gördükten sonra ivme kaybetmeye başladı. Sert yükselişlerin ardından ivme kaybedilmesini olağan bir durum olarak kabul ederken teknik açıdan baktığımızda şimdilik endeksin görünümünde çok ciddi bir bozulma görmüyoruz. Ancak zirvede oluşan yükselen takoz formasyonunun giderek daha da dikkat çekici hale geliyor olmasının özellikle 1350 puanın üzerinde kapanış yapılmadıkça endeksin zorlanabileceğine işaret ettiğini hatırlatmak istiyoruz. 1330 puanın altında kalınması ise endeksin ilk destek noktasını olan 1300 puana doğru hareket etmesine neden olabilir.

 

EUR/USD 1,19’un üzerinde güç topluyor. EUR/USD tatil etkisiyle haftayı durgun sayılabilecek bir performans ile tamamlasa da 1,19’un üzerinde güç kazanmaya devam ediyor. Teknik açıdan önemli olduğunu düşündüğümüz 1,1920 seviyesinin üzerinde kalındıkça paritede yukarı yönlü hareket alanının 1,20 seviyesine doğru devam edebileceğini söylemek mümkün. Özellikle aşı gelişmelerinin risk iştahını yüksek tutması parite açısından da şartları iyileştiriyor. Kısa vadede yukarı yönlü hareket etme eğilimi daha ağır basmakla birlikte bu hafta özellikle verilerin ortaya koyacağı tablonun paritenin performansında belirleyici faktör olarak çalışacağını tahmin ediyoruz.

 

USD/TL yönünü aşağı çevirdi. USD/TL’de aşağı yönlü eğilim güç kazanırken 8,00 seviyesinden giderek daha da uzaklaşıldığını görüyoruz. Zorunlu karşılıklarda yapılan düzenlemelerin yanında son birkaç günde özellikle paritenin yukarı yönlü denemeler yapmasının da TL’ye destek verdiğini söyleyebiliriz. Teknik açıdan bakıldığında ise 7,80’in altında kapanışlar yapılması durumunda TL lehine hareket alanının daha fazla genişleyeceğini tahmin ediyoruz. Son dönemde volatilitenin oldukça yüksek seyrettiği USD/TL’de bu hafta genel hatlarıyla yurtdışına paralel bir performans sergilenme ihtimalinin daha fazla olduğuna inanıyoruz.

 

 

Ons altın destek bölgesinin altına indi. ABD’deki tatilin etkisiyle son iki işlem gününde genel hatlarıyla sakin sayılabilecek bir seyir izleyen altının ons fiyatı 1800 doların altına indikten sonra ise belirgin şekilde baskı altında kalmaya başladı. Bu seviyenin altında kalındıkça kısa vadeli teknik görünümün aşağı yönlü riskler içerdiğini söyleyebiliriz. Özellikle aşı konusundaki pozitif haber akışının güç kazanması durumunda altın üzerindeki baskının daha da artması şaşırtıcı olmayacaktır. Anlamlı bir iyileşmeden söz edebilmek için ise yeniden 1800 doların üzerine çıkılması gerekiyor.

Kaynak ÜNLÜ Menkul
Hibya Haber Ajansı