Yeni Zelanda'nın Auckland kentinde bir süpermarkete düzenlenen bıçaklı saldırıda polis şüpheliyi vurmadan önce en az altı kişi yaralandı.

Başbakan Jacinda Ardern Cuma günü yaptığı açıklamada, hükümetin "çoklu kurumları" tarafından tanınan erkek zanlının, öğle saatlerinde saldırıya başladıktan bir dakika sonra öldürüldüğünü ve IŞİD (IŞİD) grubundan esinlendiğini söyledi.
Ardern, olayın "terör saldırısı" olduğunu söyledi.

“Nefretle doluydu, yanlıştı. Saldırganın 2011 yılında Yeni Zelanda'ya gelen bir Sri Lanka vatandaşı olduğunu anlatan Ardern, "Bu bir inanç değil, bir kişi tarafından yapıldı. Bu eylemlerin sorumluluğunu tek başına o taşıyor."

Ardern, 2016'dan beri mahkemede gözaltında tutulduğu için gözaltındaki adam hakkında kamuoyu önünde konuşmasının sınırlı olduğunu söyledi.

Ardern, "Onu hapse atmamıza izin verecek bir şey yapsaydı, hapiste olurdu" dedi.
Polis Komiseri Andrew Coster, yetkililerin adamın tek başına hareket ettiğinden ve toplum için daha fazla tehlike olmadığından emin olduklarını söyledi.

Bir polis gözetim ekibi ve bir uzman taktik grubu, adamı Glen Eden banliyösündeki evinden New Lynn'deki süpermarkete kadar takip ettiklerini söyledi.

Coster, adam hakkında ciddi endişeleri olmasına rağmen, adamın bir saldırı planladığını düşünmek için özel bir nedenleri olmadığını söyledi. Görünüşe göre adam market alışverişini yapmak için dükkana giriyor.

Coster, "Daha önce yaptığı gibi mağazaya girdi. Mağazadan bir bıçak aldı. Gözetim ekipleri, faaliyetlerini izlemek için mümkün olduğunca yakındı."

Sosyal medyada yayınlanan bir videoda, saldırganın saldırmasından kısa bir süre sonra alışveriş yapanlar görüldü.

Bir kadının "Burada bıçaklı bir adam var... bıçağı var" dediği duyuluyor. "Birisi bıçaklanmış."

Bir gardiyan, yaklaşık altı silah sesi duyulmadan kısa bir süre önce insanlardan alışveriş merkezini terk etmelerini istedi.
"Saat 19.00'da hala olay yerinde çok sayıda polis var ve bölge hala kordon altına alınmış durumda" dedi.

"Polis güçleri olayı hala araştırıyor ve tam olarak ne olduğunu öğrenmek için geç saatlere kadar kalacak."


Görgü tanıkları, alışveriş merkezinin dışında yerde bıçak yarası olan birkaç kişi gördüklerini söyledi. Bazıları ise süpermarketten çıkarken silah sesleri duyduklarını söyledi.

Daha önce çevrimiçi olarak yayınlanan videolar, alışveriş merkezinden kaçan ve saklanacak bir yer arayan panik halinde alışveriş yapanları gösterdi.

Yeni Zelanda, 15 Mart 2019'da Christchurch'teki iki camide beyaz üstünlükçü bir silahlı kişinin 51 kişiyi öldürmesinden bu yana saldırılara karşı tetikte.

Mayıs ayında Yeni Zelanda'nın Güney Adası Dunedin'de bir süpermarkete rastgele düzenlenen saldırıda dört kişi bıçaklanmıştı.

Cuma günkü şiddeti kınayanlar arasında, iki yıl önce cami saldırılarının merkezinde yer alan Christchurch'teki Al Noor camisinin üyeleri de vardı.

Al Noor imamı Gamal Fouda, "Korkunç olayın kurbanlarının yanındayız" dedi.

Terörün acısını güçlü bir şekilde hissediyoruz ve böylesine korkunç bir eylemi kınadığımızı ifade edecek bir kelime yok” dedi.

(Çeviri Haber-Dış Basın)