2017 yılında Kanada’nın dünyanın ilk ‘’Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi’’ni yayınlamasının ardından birçok ülke benzeri belgeler yayınlamaya ve uygulamaya başladı. Pandemi ile ara verilmek zorunda kalınan birçok çalışma da yapay zekaya daha fazla ihtiyaç duyulması nedeniyle önceliklerde ilk sıraya yerleşti.
Hemen her sektörün her fonksiyonuna entegre olan yapay zekâ, uzaktan çalışma dönemiyle hayatımıza giren sanal görüşmeler ve online mülakatlarla birlikte artık tam anlamıyla işe alım süreçlerine yerleşmeye başladı. Günden güne uygulanma hızı artan ve insan kaynakları uzmanları ile adaylar için daha güvenilir olan bu sistemde artık süreçler daha adil ve tarafsız işliyor.
Dijital pazarlama alanında yapay zekâ uyumlu yazılımlar kullanan Webtures CEO’su Kaan Gülten, yapay zekâ tabanlı işe alım süreci gerçekleştirmek için çalışmalar başlattıklarını vurgulayarak "İşe alım sürecindeki bu dijital dönüşüm sayesinde analizlerinde maksimum seviyede objektif olmayı, uygun bir eşleşme sağlamayı ve zaman yönetimini daha efektif gerçekleştirmeyi hedefliyoruz." açıklamasıyla yapay zekâ ile İK süreçlerindeki hedeflerinden bahsetti.
İşe Alımlarda Maksimum Başarı!
Yapay zekâ, adayları kişilik envanteri, teknik testler, vaka ve grup çalışmaları gibi çeşitli aşamalardan geçirerek bilgi ve becerileriyle birlikte bilişsel ve duygusal zekalarını da ölçüyor. Adayın ifadelerindeki vurguları, ses tonunu, jest ve mimiklerini de analiz ederek karakteri, yetenek ve yetkinliklerini değerlendiriyor.
Bu sistemdeki doğru ve adil değerlendirme adayların endişelerini azaltıp güven duygularını artırırken insan kaynakları uzmanları açısından aday havuzunu büyütmek, işe alım hızını artırmak, zaman tasarrufu sağlamak ve doğru pozisyona doğru adayı yerleştirmek için eşsiz bir kolaylık sağlıyor.