İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, çalışma standartları ağırlaşan ve ekonomik sıkıntılar sebebiyle zor günler geçiren doktorların istifa ettiğini söyledi. Yokuş, İktidarın vurdumduymazlığı sayesinde yaklaşık iki yılda kamudan 8 bini aşkın doktor istifa etti, emekli oldu, ayrıldı, gitti. Hekimlerimiz neden istifa ediyor? Çünkü kendilerine ülkemizde bir gelecek göremiyorlar” dedi.

İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, pandemiyle birlikte çalışma standartları ağırlaşan ve ekonomik sıkıntılar sebebiyle zor günler geçiren doktorların yaşadığı sorunları TBMM’de gündeme getirdi.

“2 AY GEÇTİ DÜZENLEME YOK”

Geçtiğimiz aylarda sağlık çalışanlarıyla ilgili yapılan düzenlemenin geri çekildiğini hatırlatan Yokuş, iktidarı eleştirdi.
Aradan 2 ay geçmesine rağmen sağlık çalışanlarının beklediği düzenleme için herhangi bir adım atılmadığını söyleyen Yokuş, şöyle konuştu:
“Hepimizin bildiği gibi, burada sağlık çalışanlarıyla ilgili bir düzenleme yapmaya gayret ettik. AK Parti İ hükûmeti olarak önce doktorlarımızla ilgili alelacele bir düzenleme getirdiniz, sonra "Bunda yanlışlık oldu. Ertesi gün tekrar toplanalım, sağlık çalışanlarını da içine dâhil edelim." dediniz ama maalesef sözünüzü tutmadınız her zaman olduğu gibi. Böylece keyfe keder devlet yönetim anlayışınızın tezahürünü burada bir kez daha gördük, Türk milleti bir kez daha şahit oldu. Aradan geçen iki aylık sürede ne doktorlar ne sağlık çalışanları için yeni bir düzenleme getirmediniz. Sağlık çalışanları ülkenin dört bir yanında "Mesleğimizi yapamıyoruz." "Nefes alamıyoruz." "Geçinemiyoruz." diye feryat ediyor "Saldırılara uğruyoruz, can güvenliğimiz yok." diyorlar ama bu feryatları duymuyorsunuz, 1 milyonu aşkın sağlık çalışanını yok sayıyorsunuz. Aradan geçen onca zaman sonra tekrar soruyorum: Sağlık çalışanlarının haklı taleplerini ne zaman bu çatı altına getireceksiniz? Hastanelerde doktor kalmadığı zaman mı getireceksiniz?”

“DOKTORLAR ÜLKEMİZDE GELECEK GÖRMÜYOR”

Ağır şartlar altında çalışan kimi hekimlerin istifa ettiğini kimisinin ise yurtdışına göç ettiğini ifade eden Yokuş, “Hekimlerimiz ülke dışına göç ediyor. İktidarınızın vurdumduymazlığı sayesinde yaklaşık iki yılda kamudan 8 bini aşkın doktor istifa etti, emekli oldu, ayrıldı, gitti. Hekimlerimiz neden istifa ediyor? Çünkü kendilerine ülkemizde bir gelecek göremiyorlar. Eğer bu ülkede hekimler bile kendileri için bir gelecek göremiyorlarsa bunun utancı AK PARTİ iktidarına yeter de artar bile. Hekim ve sağlık çalışanlarını istifa ve emekliliğe sürükleyen nedenler arasında neler var diye baktığınız zaman, iş yükü, yetersiz ücret, sağlıkta şiddet, liyakatsizlik ve hekimlik yapma şartlarının sağlanamaması” dedi.

“AK PARTİLİLER DUYMUYOR”
   
81 ilde 6 bin 178 hekimle yapılan bir ankete ilişkin de bilgiler veren Yokuş, “ doktorlarımızın yüzde 45'i ‘Gelirim yetmiyor, geçinemiyorum’ diyor.  Yüzde 76'sı ‘Pandemi ek ödeme ücretleri alamıyoruz pandemi sürecinde’ diyor.  Yüzde 90'ı performansa dayalı ek ödeme sisteminin adaletsiz uygulandığını söylüyor; yüzde 92'si sağlıkta şiddetle ilgili yasal düzenlemenin etkili olmadığını söylüyor; yüzde 84'ü daha önce hasta veya hasta yakını tarafından sözel ve fiziksel şiddete uğradığını söylüyor; yüzde 68'i ise çalışma şartlarının yoğunluğu nedeniyle hastalarıyla yeterli ve uygun şekilde ilgilenemediğini söylüyor. Yüzde 72'si çalışma ortamının pandemi koşullarına uygun olmadığını söylüyor. Yani bütün bunları AK Partililer duymuyor, görmüyor âdeta sağır ve görmeze yatıyor.”

 
“DÜZENELEME YAPILMASI ELZEMDİR”

Sağlık çalışanlarının taleplerini dile getiren Yokuş, konuşmasını şu sözlerle noktaladı:
“BAĞ-KUR ve SSK emeklisi binlerce doktor ve diş hekimi asgari ücret seviyesinde emekli maaşı almaktadır. Bu adaletsizlik binlerce emekli doktor ve diş hekimini mağdur etmektedir. BAĞ-KUR ve SSK emeklisi doktorların maaş eşitsizliğini gidermek için düzenleme yapılması elzemdir.    Tüm sağlık emekçilerine insanca yaşamaya imkân veren, emekliliğe yansıyan, yoksulluk sınırı üzerinde temel ücretin verilmesi gerekir. Eğitim durumu, hizmet yılı, mesleki risk gibi faktörler ile ücret skalasının belirlenmesi lazım.  Ek göstergelerin kademeli olarak yükseltilmesi gerekir. Sağlık çalışanları bir bütündür. Doktorundan hemşiresine, hasta bakıcısından hizmetlisine kadar tüm sağlık çalışanlarının insanca yaşayacak bir ücrete kavuşturulması şarttır”


Hibya Haber Ajansı