İstinye Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Naim Çetintürk’e göre, Youtuber’lık yerini Sanal Youtuber’lara yani Vtuber’lara bırakıyor. Dünyada Vtuber’ların Youtuber’ların önüne geçmeye başladığını belirten Çetintürk, Youtube Superchat’ten en çok para kazanan 10 yayıncının 7’sinin ise Vtuber olduğu söylüyor. Dr. Çetintürk, “Bu alandaki lider Vtuber’ın 810 bin dolar kazandığını görmek mümkün” diyor.
Dünyada ve Türkiye’de yükselişe devam eden Youtuber’lık yerini Sanal Youtuber’lara yani Vtuber’lara mı bırakıyor? Gün geçtikte izleyici kitlesini daha da arttıran, video sitesi YouTube’a içerik üreten Youtuber’larla birlikte Youtuber’lık neredeyse bir meslek haline geldi. Bilgisayar grafiği kullanılarak oluşturulan karakterle YouTube için içerik üreten kişilere ise Vtuber deniyor. İstinye Üniversitesi (İSÜ) Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Naim Çetintürk’e göre, Türkiye’de henüz çok fazla yer almasa da dünyada Vtuber’lık Youtuber’lığın önüne geçmeye başladı. “Şimdiden dünyada Youtube Superchat’ten en çok para kazanan 10 yayıncının 7’sinin Vtuber olduğu ve bu alandaki lider Vtuber’ın 810 bin dolar kazandığını görmek mümkün” diyen Çetintürk, Vtuber’lığın dijital içerik platformlarındaki ağırlığının giderek arttığını belirtiyor.
Vtuber’lık ağırlığını hissettirecek
İSÜ Öğretim Üyesi Dr. Naim Çetintürk, pandemi ile birlikte dünyanın dijitalleşme anlamında farklı bir noktaya evrildiği dönemde olduğumuzu belirterek, şöyle devam ediyor:
“Başta e-ticaret olmak üzere geniş kitlelerin önceden çekindiği ya da çok da gerekli görmediği yenilikleri pratik etmesi, ‘uzaktan çalışma’ gibi işverenler açısından korkulan bir uygulamanın dahi, düşünüldüğünden fazla getirisi olduğunun keşfi, daha fazla yeniliği denemek açısından bireyleri cesaretlendiriyor. Benzer trendlerden birisi, tıpkı başta diğerleri gibi kulağa tuhaf gelse de, sanal Youtube (Vtuber) üreticisi olmak. Gerçek olmayan alışveriş, sanal ofis derken, ilginin giderek arttığı Vtuber’lık önümüzdeki süreçte dijital içerik platformlarında daha çok ağırlığını hissettirecek gibi.”
Sanal Youtuber olmak çok da zor değil
Dr. Çetintürk, Youtuber ile Vtuber’ın farkını ise şöyle özetliyor:
“Youtuber olmak başlı başına bir meziyet. İçerik planlamak, elinde kamera veya telefon olan herkesin üretebildiği bir online ekosistemde bu içeriği duyurmak, izleyici kitlesinin ilgisini çekmek ve farklı konularla ilgiyi canlı tutarak üretimi sürdürmek… Sanal Youtuber (Virtual Youtuber-Vtuber) olmak çok da zor değil. Hatta kendi görüntüsünü paylaşmak istemeyen yayıncılar için oldukça ideal. Çeşitli programlar kullanarak kamera karşısında kişi kendini anlık olarak bir çizgi film karakterine dönüştürebiliyor. Üstelik bu programlar, yüz mimikleri dâhil olmak üzere tüm vücut hareketlerini birebir yansıtabiliyor. Çoğunlukla anime karakterine benzeyen figürler kullanıldığından, Vtuber profilleri çoğunlukla uzakdoğulu bir görünüme sahip. Öte yandan çizgi karakter olmak, yayıncı açısından gerçek görüntüsündeki kusurları örtmenin ötesinde, takipçileri nezdinde gizemli olmanın da kapısını açıyor. Bununla birlikte Vtuber’lık, günümüzde sosyal platformlarda kendi kimliğimizle var olmaya alıştığımız için garip geliyor olabilir. Ancak 90’lı yılların başında ‘nickname’ (takma ad) kullanarak girip çıktığımız chat odaları, MiRC, ICQ, MSN gibi tamamen kendimizi gizlediğimiz ama yazdıklarımız, konuştuklarımızla var olduğumuz platformlar, aslında Vtuber fikrine aşina olduğumuzu kanıtlar gibi.”
En çok para kazanan 10 yayıncının 7’si Vtuber
Alanında lider Vtuber’ın 810 bin dolar kazandığını görmenin mümkün olduğunu belirten Çetintürk, şunları söylüyor:
“Bugün Vtuber’lık giderek artan bir trend haline gelmiş durumda ve daha şimdiden dünyada Youtube Superchat’ten (canlı yayında izleyicilerin bağış yapabildiği görüntülü yayın) en çok para kazanan 10 yayıncının 7’sinin Vtuber olduğu ve bu alandaki lider Vtuber’ın 810 bin dolar kazandığını görmek mümkün. Üstelik yaratılan bu karakterler sanal idol olarak marka elçisi rolünü de üstlenmeye başlamış durumda. Özellikle oyuncak ve karakter ürünleri satan ticari markalar için, bu oyuncakların Vtuber versiyonlarını yapmak, sosyal topluluk oluşturmak için benzersiz bir yöntem. Tabi bu ölçekte iş yapan Vtuber’ların arkasında tek bir yayıncı değil, kapsamlı bir ekip çalışması oluyor. İlk Vtuber olarak öne çıkan hesabın bugün 3 milyon civarında takipçisi var. Ülkemize gelecek olursak, birkaç tane Vtuber hesabı olsa da bunların henüz pek bir takipçi kitlesine ulaştığını söylemek güç.”
Sanallaşma yeniden öne çıkıyor
Sanallaşmanın 90’larda olduğu gibi yeniden öne çıktığını belirten Çetintürk, “Yaklaşık otuz yıllık sürede evirildiğimiz; sanal kullanıcıdan kendi kimliğimizle var olma sürecinde, pandemi sonrası yeni normallerimiz arasında yeniden ve daha güçlü bir sanallaşma öne çıkıyor. Özellikle sosyal medya ile yakın ilişkide olan genç kuşak ile iletişim kurmak ve marka sempatisi yaratmak adına şirketlerin kendi Vtuber’larını yaratması, belirli influencer’lar ile kısa süreli işbirliklerine alternatif olabilecek bir pazarlama çözümü olarak öne çıkıyor” diyor.
Hibya Haber Ajansı