YÜKSELİRKEN ROTASYON OLMUYOR

ABD 10 yıllık tahvil getirilerinde geri çekilmenin oluşması riskten kaçış temasını zayıflatıyor. Hatırlanacak olursa geçtiğimiz Cumartesi ABD Senatosunda 1.9 trilyon dolarlık teşvik paketinin onaylanması sonrası haftanın ilk işlem günü tahvil getirilerinde yükseliş hareketi devam etmiş ve bu durum hisse senedi endekslerinde kısmı satışlar oluştururken GOÜ para birimleri ve emtialarda değer kayıplarını beraberinde getirmişti. Yalnız geride bıraktığımız günde ABD 10 yıllık tahvil faizinin %1.52 seviyelerine kadar geri çekilmesinin ardından risk alma iştahında güçlü bir artış yaşandığını gördük. Bu fiyatlamaya ABD dolarının değer kaybı da eşlik edince GOÜ para birimlerinde ve emtialarda alıcılı seyrin hakim olduğunu takip ettik. Bu sayede hafta başında 7.79 seviyelerine kadar yükselen Dolar/TL 7.60 seviyesine geriledi. Ons altın tarafında da yine yukarı yönde fiyatlamalar ile 1720 seviyesine ulaşıldı.

Hisse senedi endekslerinde de yükseliş hareketleri devam ediyor. Bu noktada ABD tahvil faizlerinde oluşan geri çekilmeye 1.9 trilyon dolarlık teşvik paketinin onaylanması da eklenince küresel ölçekte rallilerin yaşandığını görmekteyiz. Bu rallinin yoğunlaştığı sektör ise teknoloji oldu. ABD’de Nasdaq endeksinde alımlar %4’ü geçti. Son dönemde, pandemi nedeni ile geçtiğimiz yıllarda prim yapmayan sektör hisselerinde hızlı artışlar görülmüş ve piyasalarda bu durum rotasyon olarak adlandırılmıştı. Son fiyatlamalarda ise rotasyon temasının zayıfladığını söyleyebiliriz.

Yurt içerisinde Bist100 endeksinde de yükseliş gözleniyor. Buna karşılık küresel ölçekte oluşan ralliye tam olarak eşlik edilemediğini söyleyebiliriz. Burada özellikle hafta başında Dolar/TL’de görülen negatif ayrışma bir hayli etkiliydi. Yalnız dün kapanışa doğru gelen alımların etkisi ile endeks 1550 direncinin hemen altında günü kapattı.

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in online düzenlediği seminerde Türkiye’de enflasyonun 2021 yılının sonunda yüzde 11'e, 2022 yılının sonunda da yüzde 9,2 seviyesine gerileyeceği beklentisi paylaşıldı. Küresel data akışı noktasında Euro Bölgesi büyüme verileri izlendi. Bölge ekonomisinin 2020 yılının son çeyreğinde çeyreklik bazda %0.7 daraldığını görsek de yıllık bazda %4.9 ile %5 olan beklentilerden daha az daralma gerçekleşti.

Gün içerisinde piyasanın odak noktası Şubat ayına yönelik ABD enflasyon verileri olacak. Yıllık olarak manşet tarafta enflasyonun %1.7 ve çekirdek bazda ise %1.4 oranında artış kaydetmesi bekleniliyor. Açıklanacak verilerin beklenti üzeri gelmesi, ABD tahvil faizlerinde yukarı yönde hareketlerin oluşma ihtimalini bir hayli kuvvetlendirecektir. Yüksek enflasyon beklentilerinin yüksek tahvil faizlerine neden olması sonucu küresel ölçekte risk alma iştahında düşüş oluşabilir. Bu nedenle enflasyon verileri oldukça önemli bir konumda bulunuyor.

AC Asia ex, Japan % 0,69 alıcılı

S&P 500 % -0,11 satıcılı

Euro Stoxx 50 % -0,26 satıcılı

Bu sabah açılış sonrasında 1525 – 1570 arasında işlem aktivitesi bekliyoruz.

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

 Asya hisse senetleri bu sabahki işlemlerde çoğunlukla kazanıma yöneldi.

 Çin'de üretici fiyat endeksi sert yükselen emtia fiyatları ile Şubat ayında son iki yılın en hızlı artışını kaydederken, tüketici fiyat endeksinde gerileme yaşandı.Ülkede üretici fiyat endeksi, ekonomistylerin yüzde 1.5'lik beklentilerinin üzerine çıkarak, yıllık bazda yüzde 1.7 yükseldi. Ulusal İstatistik Bürosu tarafından açıklanan verilere göre, tüketici fiyat endeksi ise, Şubat ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre, yüzde 0.2 düştü. Endeks Ocak ayında yüzde 0.3 azalmıştı.

 New York İkinci Bölge İstinaf Mahkemesi’nde süren Halkbank’ın temyiz davasında, üç hakimden oluşan mahkeme heyeti, dava dosyasını Nisan ayının ilk haftasında yapılacak ara duruşmada ele alacak.

 ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Senato'nun onay verdiği 1,9 trilyon dolarlık yeni yardım paketinde eyaletler ve yerel yönetimler için uygun görülen yardımı mümkün olduğu kadar çabuk ödeneceğini söyledi.

 Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, iş dünyasının merakla beklediği Ekonomik Reform Paketi’ni cuma günü İstanbul’da Haliç Kongre Merkezi’nde kamuoyuna açıklayacak.

 Fitch Ratings Direktörü Douglas Winslow, Türkiye’de enflasyonun 2021 yılının sonunda yüzde 11'e, 2022 yılının sonunda da yüzde 9,2 seviyesine gerilemesinin beklendiğini ifade etti.

 OECD, Türkiye ekonomisinin 2021 için büyüme tahminini yüzde 2,9’dan yüzde 5,9’a yükseltti.

 TÜİK, işgücü istatistiklerinde "Kasım-Aralık-Ocak" aylarını kapsayan "Aralık 2020 dönemi" yerine, "2021 Ocak ayı" verilerini yayımlayacak

 

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı