Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis, Libya'ya gitti.  Trablus'ta geri çekilen Yunanistan Büyükelçiliğinin faaliyetlerine tekrar başlayacağını söyleyen Miçotakis, Bingazi'de de konsolosluk açacaklarını açıkladı.

Miçotakis, Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe ile görüşmesinde Türkiye ile Libya arasında Kasım 2019'da imzalanan Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına ilişkin Mutabakat Muhtırasını “uluslararası anlaşma gibi gösterilen, hukuki geçerliliği olmayan bir belge” olarak nitelendirdi.

Miçotakis, Türkiye'nin Libya ile yaptığı anlaşmanın iptalinin Atina için önemli olduğunu yineledi. 

NE OLMUŞTU?

Türkiye ile Libya arasında Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına ilişkin Mutabakat Muhtırası imzalanmış, bu anlaşmaya tepki gösteren Yunanistan, Atina'da görev yapan Libya Büyükelçisi Muhammed el-Menfi'den anlaşmanın ayrıntıları talep etmiş, tepki olarak el-Menfi, Atina tarafından sınır dışı edilmişti. Dönemin Libya hükümeti sınır dışı kararına “Yunanistan'ın ülkemizde temsilciliği yok. Olsa, aynı şekilde karşılık verirdik” diyerek tepki vermişti.


MİÇOTAKİS TÜKÜRDÜĞÜNÜ YALADI

Miçotakis, Trablus temaslarında Atina'da Libya Büyükelçiliği yaptığı dönemde sınırdışı ettiği Muhammed el-Menfi'yi bu kez başbakanlık koltuğunda buldu. Büyükelçi, bu kez Libya Başkanlık Konseyi Başkanı sıfatıyla Miçotakis'in karşısındaydı. Miçotakis, Yunanistan'ın “yeni Libya'ya” ve yeni hükümete desteğini yineleyerek, iki ülke ilişkilerini zedeleyen her olumsuzluğun çok yakın bir tarihte geçmişte kalacağını söyledi. Açılışı yapılan Yunanistan'ın Trablus Büyükelçiliğine yönelik Bingazi'de de çok yakında bir Başkonsolosluk açılacağını belirtti.