Yunan Dışişleri Bakanı, Mısır’a giderek temaslarda bulunacak. Geçtiğimi hafta Yunanistan Başbakanı Miçotakis, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi’yi telefonla arayarak, hem Kahire’nin niyetlerini öğrenmeye çalışmış, hem de Türkiye ile yakınlaşmadan duydukları endişeyi dile getirmişti.
Yunanistan hükümet sözcüsü Aristotelia Peloni, “Çok sık temas kuruyorlar. Dolayısıyla her temas için açıklama yapmaya gerek yok” ifadelerini kullandı.
Mısır, 18 Şubat’ta Doğu Akdeniz’de hidrokarbon arama-sondaj çalışmaları için 24 parselde ruhsat ihalesi açarak yayınlanan haritadaki 18’inci numaralı parselin sınırları, Türkiye’nin 2019 yılında Birleşmiş Milletler (BM)’e bildirdiği kıta sahanlığı sınırlarını dikkate alarak oluşturuldu. Türkiye’nin kıta sahanlığını yok hükmünde sayan Yunanistan, haritanın değiştirilmesini talep etti.
Sisi, Atina'ya gerçekleştirdiği ziyarette Yunanistan-İsrail-Kıbrıs Rum yönetimi arasında geçen yıl ocak ayında ABD ve AB’nin de onayı ile imzaladıkları “EastMed” (Doğu Akdeniz) boru hattı inşası anlaşmasındaki güzergâhın Rum kesiminin dışarıda bırakılarak İsrail-Mısır-Girit olarak değiştirilmesini içeriyor.
Bakan Çavuşoğlu 3 Mart’ta yaptığı açıklamada, “Mısır, bizim kıta sahanlığımıza saygı göstermeye devam ediyor, biz bunu olumlu karşılıyoruz. İlişkilerimizin seyrine göre biz de Mısır ile deniz yetki alanlarını müzekere ederek bir anlaşma imzalayabiliriz” dedi.