09:24:52Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi haftanın son işlem gününü % 0,50 değer kazanarak günü 1.422 puandan tamamladı. Toplam işlem hacmi 15,2 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. Bankacılık endeksi % 0,37 ve holding endeksi % 0,56 değer kazandığı günde sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran % 3,72 ile ticaret, en çok gerileyen % 3,05 ile madencilik olduğu görüldü. Avrupa borsaları haftanın son işlem gününü yükselişle kapattı. Kapanışta, İngiltere'de FTSE 100 endeksi % 0,04, Almanya'da DAX 30 endeksi % 0,74, Fransa'da CAC 40 endeksi % 0,75 ve İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi %0,45 değer kazandı. ABD borsaları, haftanın son işlem gününü yükselişle tamamladı. Kapanışta Dow Jones endeksi, % 0,19, S&P 500 endeksi % 0,11 ve Nasdaq endeksi % 0,09 değer kazandı. Bugün, Yurtiçinde GSYH datası açıklanacak. Gün içerisinde, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, toplantısı yakından izlenecek. Global piyasalarda ise Almanya’da açıklanacak olan TÜFE (Öncü) datası ve BUBA Başkan Yardımcısı Buch’ın yapacağı açıklamalar takibimizde olacak. Ayrıca, ABD ve İngiltere’de piyasalar resmi tatil nedeniyle kapalı olacak. Yeni işlem gününde, Sabah saatlerinde Asya seansında işlem gören endeks/endeks vadeli işlem sözleşmeleri birçoğunda fiyatlama davranışlarında kısa vadede risk iştahının seyrine bağlı olarak ayrışmanın devam ettiği izleniyor

Satır Başları:

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi haftanın son işlem gününü % 0,50 değer kazanarak günü 1.422 puandan tamamladı. Toplam işlem hacmi 15,2 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. Yeni işlem gününde global piyasalarda risk iştahının seyrine bağlı olarak, BİST-100 endeksinin güne yatay bir açılış ile başlamasını öngörüyoruz.

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Türkiye Bankalar Birliği Genel Kurulu'na katıldı. Lütfi Elvan kuruldaki konuşmasında verilerin ilk çeyrek için % 6,0 büyümeye işaret ettiğine değindi. Şimdiye kadar merkezi bütçeden 79 milyar TL'lik pandemi desteği verildiğini ifade eden Elvan, yılsonunda bu tutarın 109 milyar TL olarak öngörüldüğünü belirtti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Şahap Kavcıoğlu, 32'nci Finansal İstikrar Raporu'nun önsözünde sıkı para politikasının oynaklıklara karşı tampon işlevi göreceğini ifade etti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Finansal İstikrar Raporu'nda, "Yılın geri kalanında sıkı parasal duruşun etkilerinin belirginleşmesiyle cari dengede ve enflasyon görünümünde beklenen iyileşme makrofinansal istikrarı destekleyecektir." ifadelerine yer verildi.

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında toplanacağı haberi basında yer aldı.

 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaptığı açıklamada "İnşallah Haziran ayının son haftasında Kanal İstanbul'un temelini atıyoruz. Kanal İstanbul'un üzerinde 6 köprü göreceksiniz ve bunun çevresinde iki şehir inşa edeceğiz. Bu iki şehirle İstanbul bambaşka olacak" dedi.

Sağlık Bakanlığınca Kovid-19 vakalarıyla yakın temaslıların daha önce 10 gün olan karantina süresi 14 güne çıkartıldı.

Şirket Notları:

BMS ÇELİK HASIR SANAYİ VE TİCARET A.Ş.(BMSCH): BORSA İSTANBUL A.Ş.’den yapılan bildirime istinaden; BMS Çelik Hasır Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin (Şirket) halka arz edilecek toplam 15.500.000 TL nominal değerli payları, Borsa Birincil Piyasa'da Sabit Fiyatla Talep Toplama ve Satış Yöntemi ile beher pay için 4,87 TL fiyattan 31/05-01/06/2021 tarihlerinde Invest AZ Yatırım Menkul Değerler A.Ş. aracılığıyla, BMSCH.HE (ikincil piyasada işlem kodu BMSCH.E olacaktır) işlem sırasında satışa sunulacaktır.

GÖZDE GİRİŞİM SERMAYESİ YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. (GOZDE): Şirketimiz tarafından KAP'a yapılan 29.04.2021 tarihli özel durum açıklamasında, dolaylı bağlı ortaklıklarımızdan Polinas Plastik Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin Propak Ambalaj Üretim ve Pazarlama A.Ş.'de (Şirket) sahip olduğu %95 oranındaki payların tamamının, Şirketin %100 paylarına karşılık gelen 120 milyon Avro işletme değeri üzerinden Constantia Flexibles International GMBH'ye (Alıcı) satışına (İşlem) karar verilmiş olduğu ve bu kapsamda Alıcı ile Hisse Alım Satım Sözleşmesi imzalandığı duyurulmuştu.Rekabet Kurulu'nun 27.05.2021 tarihli toplantısında, İşlem'e izin verilmesine karar verilmiş olup, Şirket hisselerinin devri, devir tarihinde hesaplanacak olan hisse bedeli üzerinden gerçekleşecektir.

REYSAŞ TAŞIMACILIK VE LOJİSTİK TİCARET A.Ş. (RYSAS): Şirket 25/05/2021 tarihinde yapılan 2020 yılı Olağan Genel Kurul toplantısında seçilen Yönetim Kurulu'nun gerçekleştirmiş olduğu toplantıda; Yönetim Kurulu Başkanlığı'na Sn.Durmuş Döven'in, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığına Sn.H.Rasih Boztepe'nin, Yönetim Kurulu Üyeliklerine Sn.Egemen Döven, Sn.Ekrem Burcu ve Sn.Behzat Kaplan'ın, Bağımsız Yönetim Kurulu Üyeliklerine ise Sn.Cem Akgün ve Sn.Erem Ersoy'un seçilmelerine karar verilmiştir.

OSTİM ENDÜSTRİYEL YATIRIMLAR VE İŞLETME A.Ş. (OSTIM): Şirket %100 sermayesine sahip olduğu Ostim Kalıp Yatırım Sanayi A.Ş. makina ve ekipman yatırımlarını tamamlamış olup 28 Mayıs 2021 tarihi itibari ile yapılan açılışla faaliyetlerine başlamıştır.

TÜRKİYE İHRACAT KREDİ BANKASI A.Ş. (EXIMB, THR): T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın kontrgarantisi ile Dünya Bankası Grubu üyesi olan International Bank for Reconstruction and Development'ın (IBRD)'ın kredi anapara tutarının %50'si olan garantisi altında ve ilk zarar tazmin yapısında, Deutsche Bank AG, London Branch ve ING European Financial Services PCL'nin katılımlarıyla oluşan Bankalar Konsorsiyumu ve Türk Eximbank arasında 120 milyon Avro tutarında 10 yıl vadeli bir kredi anlaşması imzalanmıştır. Söz konusu fonun 28.05.2021 tarihinde Banka hesaplarına geçmesi beklenmektedir.

KENT GIDA MADDELERİ SANAYİİ VE TİCARET A.Ş. (KENT): Şirket nihai ana ortak konumunda bulunan Mondéléz International Inc.'in, 26/05/2021 tarihinde Amerikan NASDAQ Borsası'na yaptığı basın duyurusunda (https://www.nasdaq.com/press-release/mondelez-international-acquires-high-growtheuropean-snacking-company-chipita-s.a.) Avrupa merkezli atıştırmalık sektöründe faaliyet gösteren Chipita S.A.'inin satin alınması için anlaşma imzalandı bilgisi verilmiştir.

DURAN DOĞAN BASIM VE AMBALAJ SANAYİ A.Ş. (DURDO): 06/01/2021 tarihinde yapmış olunan ‘'Maddi Duran Varlık Alımı'' bildiriminde, Gloss & Green Metalize Karton hattının Türkiye'ye gelişinin tahmini 2021 Nisan sonu gibi olacağını ve kurulum aşamalarının ve tamamlanma süreçlerinin de 2021 Haziran sonu gibi olacağı öngörülmüştü. Mevcut durumda, bu yeni hattın bölümlerinin Türkiye'ye gelişleri peyderpey tamamlanacaktır.

SİNPAŞ GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. (SNGYO): Bağlı ortaklığı Kızılbük Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.'nin 240.000.000 TL tutarındaki sermayesini temsil eden 240.000.000 adet paydan, toplam sermayesinin %25'ine karşılık gelen 60.000.000 adet payın halka arz edilmesine, ayrıca buna ilave olarak sermayesinin %5'ine karşılık gelen 12.000.000 adet pay için "ek satış" imkanı tanınmak suretiyle bu payların da halka arza konu edilebilmesine ve bu itibarla ek satış hakkı kullanımı dahil Kızılbük Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.'nin sermayesinin %30'unu temsil eden 72.000.000 adet payın halka arz edilmesine ilişkin izahnamenin onaylanması talebiyle Sermaye Piyasası Kurulu'na başvuru yapılmıştır.

AVRASYA GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. (AVGYO): Ankara ili, Yenimahalle İlçesi, Orman Çiftliği Mahallesi 6024 Ada 17 nolu parselde kayıtlı "Kargir Apartman" vasıflı taşınmazın ve içerisindeki 8 adet bağımsız bölüm sahibi olan Metro Ticari ve Mali Yatırımlar Holding A.Ş.'den, Net Kurumsal Gayrimenkul Değerleme ve Danışmanlık A.Ş.'ye yaptırılan 21.05.2021 tarih ve Özel 2021-0543 rapor numaralı gayrimenkul piyasa değer tespiti konulu değerleme raporunda bulunan tutar olan 2.575.000.-TL bedelle satın alınması için genel müdürlüğe yetki verilmesine karar verilmiştir.

MİGROS TİCARET A.Ş. (MGROS): Şirket Yönetim Kurulu Toplantısında görev dağılımı yapılmış olup; Yönetim Kurulu Başkanlığı'na Tuncay Özilhan'ın, Başkan Yardımcılığı'na ise Kamilhan Süleyman Yazıcı'nın seçilmelerine karar verilmiştir.

TEKFEN HOLDİNG A.Ş. (TKFEN): İlgi açıklamalarda bağlı ortaklıklarda Toros Tarım Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin (Toros Tarım) hisselerinin tamamına sahip olduğu CFS Petrokimya Sanayi A.Ş. tarafından Toros Tarım'ın Mersin arazisi üzerinde yapılması planlanan bir polipropilen üretim tesisi (Proje) için yapılan hazırlık çalışmaları ve konuyla ilgili gelişmeler hakkında bilgi verilmiştir. Bir süredir ön hazırlık çalışmaları devam eden ve nihai yatırım kararı alınmamış olan Proje ile ilgili olarak en son 20 Nisan 2021 tarihli açıklamasında belirtilen, Mersin 2. İdare Mahkemesinin ÇED Olumlu kararının iptali yönündeki kararlarına karşı Danıştay nezdinde temyiz başvurusunda bulunulmuş olup, ÇED raporunun iptal edilmesi sebebiyle bu aşamada proje çalışmalarının durdurulmasına karar verilmiştir.

METRO TİCARİ VE MALİ YATIRIMLAR HOLDİNG A.Ş. (METRO): Yönetim Kurulu'nun 28.05.2021 tarihli kararı ile; şirkete ait Ankara ili, Yenimahalle İlçesi, Orman Çiftliği Mahallesi 6024 Ada 17 nolu parselde kayıtlı "Kargir Apartman" vasıflı taşınmazın ve içerisindeki 8 adet bağımsız bölümün alıcı şirket Avrasya Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. tarafından Net Kurumsal Gayrimenkul Değerleme ve Danışmanlık A.Ş.'ye yaptırılmış ekte pdf olarak verilen değerleme raporunda bulunan tutar olan 2.575.000.-TL bedelle satılmasına karar verilmiştir.

HALK GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. (HLGYO): Şirket Yönetim Kurulu'nun almış olduğu karar doğrultusunda; Şirket portföyünde yer alan; Erzurum İli, Palandöken İlçesi 13511 ada; 1 ve 2 parsel ve 13512 ada; 1, 2, 3, 4 ve 6 parsel numaralı arsalar toplam 7.100.000,00 TL + KDV bedelle Er Konut İnşaat Taahhüt İnşaat Malzemeleri Nakliye ve Madencilik Ticaret ve Sanayi A.Ş.'ne satılmıştır.

AYES ÇELİK HASIR VE ÇİT SANAYİ A.Ş. (AYES): İzmir fabrikası ihtiyacı olan elektrik enerjisinin büyük bir kısmını karşılamak ve imalat girdi maliyetlerde önemli bir tutar teşkil eden elektrik birim maliyetini düşürmek ve sürdürülebilir karlılığa katkı sağlamak amacıyla;.İzmir Kemalpaşada kurulu fabrika çatısı üzerine 1020 kWp (900 kW) gücünde Güneş Enerji Santrali (GES) alımı için anlaşılmıştır. Söz konusu alım, Yatırım Teşvik belgesi kapsamında KDV istisnası teşviği ile yapılacaktır.

AKDENİZ YATIRIM HOLDİNG A.Ş. (AKYHO): Şirket Yönetim Kurulu'nun 21.05.2021 tarihinde şirket merkezinde toplanarak, şirket tarım ve hayvancılık sektöründe faaliyet göstermek üzere 15.000.000,00 TL sermayeli SALDA TARIM VE HAYVANCILIK SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ ünvanlı şirketin kurulmasına, kurulacak şirketin işlemlerinin yürütülmesi için resmi makam ve mercilerden gerekli izinlerin alınmasına, oybirliği ile karar verilen SALDA TARIM VE HAYVANCILIK SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ'nin kuruluş işlemleri tamamlanmış, tescili 28 Mayıs 2021 tarih ve 10337 sayı numarasıyla Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi'nde yayımlanmıştır.

TÜPRAŞ-TÜRKİYE PETROL RAFİNERİLERİ A.Ş. (TUPRS): Bölgesel bitüm ürünü talebinin düşüş göstermesi nedeniyle artan stoklar daha optimal yönetebilmek için, Batman Rafinerisinde üretimini 3 Haziran 2021 - 31 Temmuz 2021 tarihleri arasında geçici süre durdurulacaktır.

GALATASARAY SPORTİF SINAİ VE TİCARİ YATIRIMLAR A.Ş. (GSRAY): Şirket T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve DenizBank A.Ş.'den oluşan konsorsiyum ile imzalamış olduğu 19 Mart 2021 tarihli Finansal Yeniden Yapılandırma Sözleşmesi tahtında yapılandırma ön koşulları yerine getirilmiş ve Şirket bankalara olan borçluluğunun yeniden yapılandırması 28 Mayıs 2021 itibariyle tamamlanmıştır. Kamuoyunun bilgisine sunulur."

ESENBOĞA ELEKTRİK ÜRETİM A.Ş. (ESEN): Esenboğa Elektrik Üretim A.Ş. güneş enerjisi alanındaki yatırımlarını artırma hedefi ve halka arz taahhütleri doğrultusunda, şirket %100 bağlı ortaklığı Margün Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile Margün Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin bağlı ortaklıkları Angora Elektrik Üretim A.Ş. ve Bosphorus Yenilenebilir Enerji A.Ş., Lisanslı ve Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği çatısı altında geliştirilmiş ve kurulmuş olan, toplam 39 adet güneş elektrik santralini satın almak üzere, Kinesis Enerji Yatırımları A.Ş. ve Hasan İnaloğlu ile 01.01.2021 tarihinden itibaren tüm gelirler şirkete ait olacak şekilde 12.03.2021 tarihinde hisse devir sözleşmesi imzalamıştı. Satışa konu güneş elektrik santralleri Konya, Antalya, Ankara, Eskişehir, Adana ve Muğla illerinde işletmede olup, toplam kurulu güçleri 61,68 MWp'dir. (Haberin Devamı KAP’ta yayımlanmıştır.)

 

Kaynak İnvestaz Yatırım
Hibya Haber Ajansı