Arife'de yatsı namazının ardından Mescid-i Aksa'ya gelen Filistinlilerin sayısı sabah namazında yüz binlere ulaştı. İşgal altındaki Doğu Kudüs ve İsrail'in Filistin kentlerinin ücra mahallelerinden Mescid-i Aksa'ya gelmek isteyen Filistinliler, Haram'ın bulunduğu Eski Şehir'e giden yollarda araçlarıyla uzun kuyruklar oluşturdu.
Bayram namazına kadar Mescid-i Aksa'da bekleyen on binlerce Müslüman, namazın ardından okunan bayram hutbesini Kuran-ı Kerim ve teşrik tekbirleriyle dinledi.
Tel Aviv ve çevresinde sığınmacı olan Afrika kökenli yüzlerce Müslüman da bayram namazlarını Mescid-i Aksa'da kıldı.
Kudüs İslami Vakıflar Basın Sözcüsü Firas Dibs yaptığı yazılı açıklamada, Harem-i Şerif'te yüz binden fazla Müslüman'ın bayram namazını kıldığını söyledi.
Mescid-i Aksa İmamı Şeyh İkrime Sabri'nin okuduğu bayram hutbesinde, İsrail Başbakanı Naftali Bennett'in Yahudilerin Mescid-i Aksa'da ibadet edebilmeleri gerektiğine ilişkin açıklamalarına cemaat tarafından tepkiler yağdı.
Şeyh Sabri, İsrail'in Filistinlilere ve onların kutsal değerlerine yönelik ihlallerini vurgulayarak, Mescid-i Aksa'nın sadece Müslümanlara ait olduğunu söyledi.
Fanatik Yahudilerin baskınlarına tepki gösteren Şeyh Sabri, Haram-ı Şerif'i dolduran yüz binden fazla Filistinliyi tebrik etti.
Fanatik Yahudiler, 17-18 Temmuz arifesine denk gelen Tisha BeAv yas ve oruç günü nedeniyle Mescid-i Aksa'yı bastı ve baskına tepki gösteren Filistinliler ile İsrail polisi arasında çatışma çıktı.
Bayram namazı ve hutbesinin ardından Harem-i Şerif'te Mescid-i Aksa lehine miting düzenlendi.
Kubbe Sahra ile Kıble Mescid-i Aksa arasındaki revaklara Hamas'ın büyük bayram tebrik pankartı ve Filistin bayrakları asıldı.
Revakların altında toplanan yüzlerce Filistinli, Mescid-i Aksa lehine sloganlar attı.

İsrail ile Ürdün arasında 26 Ekim 1994'te imzalanan barış anlaşmasına göre Mescid-i Aksa ve Kudüs'teki vakıflar, Ürdün Vakıflar, İslam İşleri ve İslam İşleri Bakanlığı'na bağlı Kudüs İslami Vakıflar İdaresi'nin himayesi altında bulunuyor. Hazretleri. .
Daha önce Kudüs İslami Vakıflar İdaresi'nin izniyle Mescid-i Aksa'yı ziyaret eden Yahudiler, İsrail'in Vakıflar İdaresi'nin egemenliğini ihlal eden tek taraflı kararı çerçevesinde polis eşliğinde Müslümanların kutsal alanına giriyor. 2003'den beri.

İşgal altındaki Doğu Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa, Müslümanların ilk kıblesi olma özelliğini taşıyor.
Yahudiler, içinde müze, medreseler ve geniş bir avlu bulunan Mescid-i Aksa Külliyesi ile Kıble Mescidi ve Kubbetu Sahra Camii'nin altında "Süleyman Mabedi'nin kalıntılarının bulunduğunu" iddia ederek kazılar yürütüyor. haklara sahip olduğunu iddia etmektedir.

Filistin özgürdür.