“PİYASANIN ROTASI”
Enflasyon, TCMB’yi Etkileyecek (mi)?
Corona virüsünde güncel durum, vaka sayısı 114,759,947 – tedaviye pozitif cevap veren 72,763,616 – ölü sayısı 2,549,458 kişiye ulaşmıştır.
Piyasalar tahvil dinamiklerinden sakinleşirken, şahin bekleyişlerini sürdürmektedir. ABD 10 yıllık tahvil faizinde %1.40 üzerinde kal ılık bu durumu teyit etmektedir. 10 yıllık hareketinden geri çekilmenin sınırlı kalması ABD endekslerinden yukarı yönlü momentumu sınırlandırmaktadır. Piyasanın bekleyişinde Fed Başkanı Powell’ın 4 Mart Perşembe saat 20.05’te yağacağı konuşma yer almaktadır.
Türkiye tarafında, Şubat ayı tüketici enflasyonu piyasa beklentileri üzerinde gerçekleşirken, pandemi süreci kaynaklı maliyet şoklarının devam ettiğini görüyoruz. Ana harcama gruplarında sağlık kalemini pandemi koşulları nedeni ile devre dışında bıraktığımızda, gıda ve alkolsüz içecekler grubunda %2.57 şok bu kalemde katılığın halen devam ettiğini göstermektedir. Gıda fiyatlarında ki negatif şokların yavaşlaması için girdi maliyetleri ve aktarım mekanizmalarında ki oynaklığın azaltılması gerekmektedir. Buna ilave olarak üretici fiyat endeksinde gerçekleşen yıllık %27,09 artış enflasyonda maliyet kaynaklı negatif şokların belli bir süre daha süreceğine işaret etmektedir. Maliyet baskısında özellikle aktarım mekanizması kaynaklı sıkıntılar etkin rol oynamaktadır. Piyasanın genel eğiliminde yılın ilk çeyreğinde enflasyonda yükselişin olabileceği beklentisine karşı adaptasyon sürerken bugün açıklanan ÜFE detayları ile bu beklentinin zaman olarak Nisan – Mayıs aylarına kapsayacak şekilde devam etmesi şaşırtıcı olmayacaktır. Ayrıca pandemi sürecinde hane halkının değişen tüketim davranışları ve kademeli normalleşme ile arz talep dinamiklerinin devreye girmesi enflasyon üzerindeki negatif şokları besleyecek duruma gelmektedir. bu noktadan sonra piyasanın soracağı soru TCMB’nin enflasyona odaklı sıkı para politikasında politika faizinin ne kadar koruma sağlayıp sağlamadığı olacaktır. TCMB, enflasyonda ilk çeyrek şoklarını gördüğünden dolayı önden yüklemeli faiz artışları ile durumu yönetme tercihini kullanmıştır. Fakat yıllık enflasyonun %15.61 seviyesine ulaşması sonrasında %17 seviyesinde olan politika faizinin sıkı para politikası korumasını zayıflatmaktadır. TCMB’nin 18 Mart toplantısında yıllık enflasyonu dikkate alarak ve sinyal etkisi amaçlı ölçülü bir faiz artışı (50 baz puan) yapması beklenebilir. bu noktada ilave gelebilecek ölçülü faiz artışı TCMB’nin piyasanın önünde olduğunu işaret etme adına önemli bir adım olabilecekken, finansal piyasalar üzerindeki marjinal etkisi sınırlı kalabilir.
Enflasyon verisi sonrası bugün TCMB’nin “Makroekonomik Görünüm ve Para Politikası” başlıklı sunumundan para politikasına ilişkin açıklamaları takip edeceğiz.
Moody’s Türkiye ilişkin açıklamalarda bulundu;
Türkiye’de devam eden politika değişikliği net bir pozitif kredi unsuru
Para biriminin güçlenmesine, sermaye girişlerinin yenilenmesine, Döviz rezervlerindeki azalışın durdurulmasına yol açan ve kasım ayından bu yana devam eden politika değişikliği, net bir pozitif kredi unsurudur
Son zamanlardaki daha tutarlı maliye ve para politikalarına geçişin kalıcı olması, enflasyonda düşüşe, para biriminin güçlenmesine ve dolarizasyonda azalmaya yansıması durumunda, derecelendirme görünümü dengelenebilir (durağan görünüm). ABD ve Avrupa Birliği ile gerilimlerde devam eden bir azalma da pozitif olacaktır. Ekonominin yapısal dengesizliklerine cevap veren ve aynı zamanda ülkenin doğasında var olan güçlü yönlerinden yararlanan kararlı bir dizi ekonomik reform, orta vadede yukarı doğru not baskısına yol açabilir
Fiyatlama dinamikleri;
S&P500 endeksi 3900 seviyesi altında 3895 seviyesinde fiyatlanmaktadır. Kısa dönemli olarak 3800 üzerinde kalıcılık pozitif olabilir.
ABD 10 yıllık tahvil faizi %1,4171 seviyesinde bulunurken, 10 yıllık başa baş tahvil faizi (enflasyon algısı için takip!) %2,1997 seviyesinde bulunmaktadır.
Altın $1728 seviyesi ile $1800 psikolojik seviyesi altında bulunmaktadır.
Altın / gümüş rasyosu 64.78 seviyesinde bulunmaktadır.
USDTRY paritesi 7,32 seviyesi ile 7 psikolojik seviyesi üzerinde bulunmaktadır.
5 yıllık CDS (beyaz) 305.315 seviyesi ile 300 seviyesi üzerinde hareket etmektedir.
EURUSD paritesi 1,2081 seviyesinde bulunmaktadır.
Dolar temasında (klasik ve bloomberg Dolar endeksleri,) 90 seviyesi üzerinde hareket bir miktar momentum kaybetmektedir. (psikolojik algı 90 seviyesi üzeri veya altı!)
Kaynak GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı