The Guardian, The Washington Post'a göre, El Cezire de dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanından aktivistler, politikacılar ve gazeteciler, İsrail gözetim firması NSO Group tarafından satılan 15 büyük veri sızıntısı ve yazılım kullanılarak bir gözetim operasyonunda hedef alındı. diğer medya kuruluşları.

Washington Post tarafından Pazar günü yayınlanan raporlara göre, "otoriter hükümetler" Pegasus yazılımını kötüye kullandı ve "37 akıllı telefonu hackledi".
Guardian'a göre, sızıntı, 2016'dan bu yana NSO müşterilerinin ilgisini çektiğine inanılan 50.000'den fazla numaranın bir listesini içeriyor.

Ancak sızdırılan verilerde telefon numaralarının belirtilmesi bu cihazların hacklendiği anlamına gelmeyebilir.

Washington Post, listedeki rakamların devlet başkanları ve başbakanlara, Arap kraliyet ailelerinin üyelerine, diplomatlara ve politikacılara, ayrıca aktivistlere ve şirket yöneticilerine ait olduğunu bildirdi.

Listede ayrıca Agence France-Presse, The Wall Street Journal, CNN, The New York Times, Al Jazeera, France 24, Radio Free Europe, Mediapart, El País, the Associated Press, Le Monde gibi dünya çapındaki medya kuruluşlarından gazeteciler de yer aldı. The Guardian, Bloomberg, The Economist, Reuters ve Amerika'nın Sesi.

Washington Post'a göre, Uluslararası Af Örgütü Güvenlik Laboratuvarı tarafından yapılan adli analize göre, öldürülen Suudi köşe yazarı Jamal Khashoggi'ye yakın iki kadın Pegasus casus yazılımı tarafından hedef alındı. Kaşıkçı'nın nişanlısı Hatice Cengiz'in Ekim 2018'de İstanbul'daki Suudi Konsolosluğu'nda öldürülmesinden günler sonra, telefonuna kötü amaçlı yazılım bulaştı.

Gelişmiş bir gözetim
İsrailli şirket tarafından geliştirilen gelişmiş bir gözetim aracı olan Pegasus, kullanıcının akıllı telefonuna bulaşıyor ve kısa mesaj, e-posta, Facebook mesajı, Skype, WhatsApp, Viber, WeChat ve Telegram'dan her şey dahil olmak üzere her kişi adını ve telefon numarasını etkiliyor. tüm bilgilerinizi çalar. .

Siber uzay araştırma grubu Citizen Lab'de araştırma görevlisi olan Bill Marczak, Al Jazeera'ya "Ölçek daha önce gördüğümüz her şeye kıyasla şaşırtıcı" dedi. Daha önceki bir açıklamanın, yaklaşık 1.400 numaranın saldırıya uğradığını ortaya koyduğunu kaydetti.

Müşteriler nihai listede tanımlanmadı, ancak raporlar birçoğunun 10 ülkede kümelendiğini söyledi - Azerbaycan, Bahreyn, Macaristan, Hindistan, Kazakistan, Meksika, Fas, Ruanda, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri.

Access Now Teknik Hukuk Müşaviri Natalia Krapiva Al Jazeera'ya verdiği demeçte, "Gözetim endüstrisi bir karanlık bulutu altında çalışıyor - aldatmak ve suç olmaktan çıkarmak için tasarlanmış ürünler."


Ama kendimize 'Bu nasıl olabilir?' diye soruyoruz. Biz sorarız. Biz sorduk. Casus yazılım şirketlerine kendilerini sorumlu tutma konusunda güvenilemez. Cellebrite ve Candiru'nun son zamanlardaki suistimalleri hakkındaki bu hikaye, bu gözetim şirketlerini ve onları kullanan hükümetleri neden acilen aydınlatmamız gerektiğine dair başka bir örnek.


“Sektör kendini kontrol edemediğini gösterdi ve hükümetler bu gözetim ihlallerini mazur göstermek için ulusal güvenliğin arkasına saklandı. Düzenlemeye, şeffaflığa ve hesap verebilirliğe ihtiyacımız var ve bunlara şimdi ihtiyacımız var” dedi.

'Yanlış iddialar'
Paris merkezli kar amacı gütmeyen bir medya kuruluşu olan Uluslararası Af Örgütü ve Yasak Hikayeler, başlangıçta sızıntıya erişim sağladı ve daha sonra dünyanın dört bir yanından medya kuruluşlarıyla paylaştı.


Daha önce yazılımını polise suistimal eden NSO, iddiaları "yanlış iddialar" olarak nitelendirerek açıkça reddetti.

Guardian yaptığı açıklamada, "NSO Grubu, raporunuzdaki asılsız iddiaları kategorik olarak reddediyor" dedi. "Bunların çoğu, kaynaklarınızın güvenilirliği ve hikayenizin temeli hakkında ciddi şüpheler uyandıran doğrulanmamış teorilerdir." dedi.

(Dış Basın)