İran bölünüyor mu?
İran Dışişleri Bakanı Arakçi, bölgedeki yolculuğuna devam ediyor. Bugün Türkiye'ye de gelen Arakçi, Dışişleri Hakan Fidan ile görüştü. Bu görüşme, diğer tüm ülkeler arasında en önemli toplantı idi.
NATO üyesi ama aynı zamanda Hamas ve Hizbullah'ı destekleyen Türkiye'nin, İran'ın taleplerini akılcı bir çerçevede ele alması bekleniyor. Türkiye topraklarında, “Orta Doğu'daki terörizmi ortadan kaldırma” iddiasıyla operasyonlarda aktif rol alan ABD ve NATO askeri üsleri bulunuyor.
Türkiye'nin kendi topraklarına yönelik bir savunma ve/veya saldırıyı engellemeyi kabul etmesi durumunda burada zorlu bir krizin ortaya çıkması bekleniyor.
Bütün bunlar olurken, arka planda Avrupa Birliği (AB), İran Devrim Muhafızları'nın terör örgütü ilan edilmesini tartışıyor.
İran Dışişleri Bakanı Arakçi, İsrail’in İran’a şiddetli bir misilleme saldırı yapmasının an meselesi olması nedeniyle Türkiye’den ve Katar’dan destek talep ediyor.
İran, olası ve muhtemel İsrail saldırılarının öncesinde Türkiye’nin öncülüğünde Katar, Pakistan (nükleer silahlarının olması nedeniyle) ve Arap ülkelerinden destek almak istiyor.
İsrail, İran’a yönelik muhtemel saldırısının ardından iç dinamikleri hayata geçirerek büyük bir başkaldırı hayata geçirmeyi hedefliyor. Böylece uzun süredir İran’da süregelen ekonomik kriz, insan hakları ihlalleri, Sünnilere yönelik ikircikli tutum, kadınlara yönelik baskı, Kürtlere yönelik hak ihlalleri…vd. İsrail’in iç karışıklığı kışkırtacak başlıklar arasında. İran, kendi otoritesini korumak amacıyla ya iç karışıklığı göze alacak ya da dışarıya yönelik bir saldırıyla iç dinamikleri güçlendirecekti. İran, ikinci seçeneği göre alarak İsrail’e füze fırlattı. Ancak İsrail, İran’ın neredeyse tüm kritik noktalarına yerleştirdiği MOSSAD ajanlarının desteği ile hem İran’a saldıracak hem de iç karışıklık çıkararak ülkeyi bölmeye çalışacak.
İsrail'in İran'a saldırması durumunda Türkiye sınırına milyonlarca sivilin akın etmesi de ihtimaller arasında. Böylece Türkiye, bölge ülkelerinin toplama merkezi haline gelecek bir ülke olacak.
İsrail’in Suriye'ye karadan saldırması bekleniyor
Esad, İran güçlerinin de kendisi destek vermesi konusunda yardım talebinde bulunduğu gelen bilgiler arasında. Konuya ilişkin yayımlanan bir raporun sonunda, Suriye medya kuruluşunun Esad’a sorduğu soru şöyle: "Esad İran'ı terk edecek mi?"
Bu rapor, Rusların Suriye'nin güneyindeki Kuneytra ve Dera vilayetlerinden çekilmesine ilişkin çok sayıda rapora ekleniyor.
Suriye medyasında yer alan habere göre; Devlet Başkanı Beşar Esad, ülkedeki Şii milislerin gücünü, özellikle de İsrail’in sınırına yakın güney bölgelerinde azaltmak için harekete geçmeye başladı. Esad, sınır bölgelerindeki sivil halkı boşaltarak askerleri yığıyor. İran’dan da destek isteyen Esad, sınırlarına geniş çaplı tampon yapmayı hedefliyor.
Türkiye-Afrika ilişkileri
Türkiye son yıllarda özellikle Afrika ülkeleri ile sıkı ilişkiler kurdu. Afrikalı öğrenciler Türkiye’de kolayca eğitim alabiliyor. Türkiye birçok kurumu ile özellikle Afrika’da önemli çalışmalara imza attı. Türkiye’nin 2006 yılından bu yana Osmanlı’ya ait topraklara, özellikle Afrika’ya uzattığı kardeş eli şimdi meyvesini vermeye başlıyor.
Fransa gibi Avrupa ülkelerinin sömürge olarak kaldıkları Afrika ülkeleri birer birer başkaldırarak sömürgecileri ülkelerinden kovdular ve artık kendi iradeleri ile var olacaklarını ilan ettiler.
İsrail-Lübnan gerilimi
Lübnan'dan en az üç insansız hava aracı, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun Sezariye'deki ikametgahının yakınındaki bir binayı hedef alarak kuzey İsrail'e girdi. Netanyahu'nun evinde küçük hasarlar bildirildi, ancak yaralanan olmadı.
Netanyahu'nun sözcüsü, "Kamikaze bir İHA, Sezariye'deki Başbakan'ın evine doğru fırlatıldı. Başbakan ve eşi orada değildi ve can kaybı olmadı." dedi.
Yedioth Ahronoth'a göre, saldırının ardından İsrail'deki tüm önemli hükümet yetkililerine yönelik güvenlik önlemleri artırıldı.
Üst düzey bir İsrailli yetkili, İsrail'in 12. Kanal’ına yaptığı açıklamada, "İran, Netanyahu'ya suikast girişiminde bulundu." dedi.
Netanyahu, saldırıya ilişkin yaptığı açıklamada, "Sonuna kadar devam edeceğiz, hiçbir şey bizi yıldıramayacak." İfadelerini kullandı.
ABD Başkanı Biden, daha önce İsrail'in İran'ın füze saldırılarına "nasıl ve ne zaman yanıt vereceği" konusunda bir öngörüye sahip olduğunu belirtmiş ancak daha fazla ayrıntı vermemişti.
İran Dışişleri Bakanı Arakçi,, "İsrail'in İran'a yönelik saldırısının tarihi ve niteliği İran Dışişleri Bakanı Araghchi, "İsrail'in İran'a yönelik saldırısının tarihi ve niteliği hakkında bilgisi olan veya ona destek ve ekipman sağlayan herkes, olası tüm kayıplardan sorumlu tutulacaktır." uyarısında bulundu.
Sky News'in haberine göre, Suriye Ordusu, Şam'da Hizbullah'a ait iki mühimmat deposunu ele geçirdi ve İsrail saldırıları korkusuyla Hizbullah üyeleri ve İran yanlısı grupların Golan'a doğru hareketini kısıtladı.
Hamas lideri Yahya Sinwar'ın cenazesinin Hamas'ın elindeki rehinelerle takas edilmesine ilişkin görüşmelerin sürdüğü bildirildi.
İsrail askerleri, kesin istihbarata dayanarak güney Lübnan'da yerel, hedefli kara saldırılarında bulunarak dört konum üzerinden saldırdı. Saldırılarda camileri, okullar ve sivil binaları yok etti.
Baskınlarda ayrıca, Hizbullah’a ait büyük bir silah depolama tesisi de hedef alındı.
İsrail IDF birlikleri 100 tonun üzerinde patlayıcı kullandı. Bunlar arasında silah depoları, motosikletler, yaşam alanları ve uzun süreli kalışlar için gerekli malzemelerle donatılmış yer altı Hizbullah 'Radwan Gücü' komuta merkezi de vardı. Baskınlarda tünellerin yakınında kara mayınları, tanksavar ve uçaksavar füzeleri, el bombaları, RPG fırlatıcıları, makineli tüfekler, AK-47 tüfekleri, mühimmat ve iletişim ekipmanlarının da aralarında bulunduğu çeşitli silahlar ele geçirildi.