Ömer polat'ın sunduğu Siyasi Gündem programına konuk olan 23. Dönem AK Parti Ağrı Milletvekili M. Hanifi Alır, Konya'nın Meram ilçesinde 7 kişilik bir ailenin katledilmesinni ardından evlerinin ateşe verilmesine ilişkin açıklamarda bulunurken tarihten örnekler de verdi.

Alır, Doğu ve Güneydoğu Anadolu dışında ülkenin birçok noktasında Kürtlere yönelik ırkçı saldırılar olduğunu belirterek, Cumhurbaşkanı Recep Tasyyip Erdoğan'ın Kürtlere yönelik yeni bir kapı aralamaya niyetlendiği bu dönemde Kürtlere yönelik ırkçı saldırıların artmasına dikkat çekti.

Alır'ın açıklaması şöyle:

"Konya olayı çok acı. Orada katliam yaşandı. Hem de çok büyük bir katliam. Evler yakılıyor, insanlar katlediliyor. Bu ırkçı bir saldırı mıdır? Yoksa farklı bir şey midir? Husumet midir? Baktığımız zaman Türkiye’de ırkçılığı istismar eden, provoke eden yok mudur? Vardır. Trükiey2de ırkçılığı yapanlar, medet umanlar, bunları kişisel çıkarlarına çevirenler ve ruhunda ırkçılık taşıyan yok mudur? Bu da var, fazlasıyla var. Fakat önemli olan şudur: İster istismar ve provokasyon olsun, ister ırkçılık olsun, bu ülkenin vatandaşlarının birbirlerine bakışını, birliğini ve beraberliğini bozar mı? Buna gücü yeter mi? Bence buna gücü yetmez. Türkiye’de bu olaydan siyaseten nemalanmak için ticareten nemalanmak için yapanlar ve dışarıda da süper güçlerin ve istihbarat örgütlerinin ve Türkiye’deki ırkçı grupların, ırkçı zihniyetin beceremediği birlik ve beraberliği bozmamak. Bu, onların içinde ukde kalmış. Bundan sonra da bunu beceremeyecekler. İstismar olmuyor mu? Oluyor. Ben, size bir örnek vereyim; Libya’da ben inşaat mühendisi olarak çalışıyorum. Orada iki grup var; Trabzonlu kalıpçılar ve Yozgat-Çorum’dan fayans ve karo döşemelerini yapan ekibimiz vardı. Bir gün yemek kuyruğunda kavga çıktı. Kavgada Trabzonlu taşeron orda bağırdı, “Aman uşaklar, Kürtler adam öldürüyor!” Baktık orada Kürt yok. Hepsi Yozgatlı ve Çorumlu. Ama oradakileri etrafına toplamak için “Kürtler öldiri” diyor. Orada bir tane Kürt yok. Ticareten alacak-vereceği varsa buna çevirerek istismar ediyor.

Peki istismarın dışında Türkiye’de hiç ırkçılık olmuyor mu? Ben buradan İçişleri Bakanına da seslenmek istiyorum; valilere de seslenmek istiyorum; sosyologlara, sosyal bilimcilere, stratejistlere sormak istiyorum; elimizi vicdanımıza kol-yalım, siz şimdiye kadar Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde, Diyarbakır’da, Van’da, Ağrı’da, Muş’ta, 10 kişi, 15 kişi, 50 kişi toplanıp bunlar Türk ailedir, biz bunları linç edelim diye bir şey duydunuz mu? Peki bu olaylar Karadeniz’den tutun da Orta Anadolu’dan Ege’ye kadar Türkiye’nin birçok ilinde yaşanmış mıdır? Yaşanmıştır! Buna hiç kimse yok diyemez. Herkesin düşünmesi gerekiyor; bu tür olaylar neden Diyarbakır’da, Van’da, Bitlis’te ve Ağrı’da olmuyor? Neden Samsun’da oluyor, Trabzon’da oluyor, Marmara’da oluyor? Ortada bir ırkçılık damarının da bunu kullanan kişilerin de olduğunu biliyoruz. Irkçı gruplar olur, birbirleriyle kavga ederler, iki grup birbirlerini sevmez, aralarında husumet olur.. Niye hep ölenler Kürt oluyor? İki grup kavga ettiğinde birinin başı kırılır, diğerinin kolu kırılır; iki tarafta da zayiat olur. İşin özü şu: Konya’daki olaylar, orman yangınlarındaki farklı dillendirmelerin sebebi nedir? Biz nereye gidiyoruz?

Benim görebildiğim, Sayın Cumhurbaşkanımız, Kürtlere bir kapı aralamak istiyor. İmralı görüşmeleri, Diyarbakır’da kapı aralaması, oradaki söylemleri ve basına yansıyan farklı demeçlere verilmeyen cevaplar, bir kapının aralandığını gösteriyor. Ama bu kapının aralanmasını istemeyen belli güçler gladyo, derin yapılar, derin stratejiler, amaçları farklı olan belki de Türkiye’yi daha da çözümsüzlüğe, daha da kaosa sürüklemek isteyen bir yapılanma olduğu görülüyor.

Bunu şuradan anlıyoruz; bu tip olaylara baktığınız zaman bir ön hazırlık süreci olduğunu görüyoruz. 12 Eylül darbesinden önce kahve taranması, 28 Şubat’ta Aczimendiler ellerinde bastonlarla Ankara’yı bastı, Fadime Şahin’in tarikat şeyhleriyle birlikte olmasının ardından aslında pavyonda çalışan biri olduğunun ortaya çıkması, 15 Temmuz’dan önce Ceylanpınar olayı, parti mitinglerinde yüzden fazla insanın öldürülmesi, çukurların açılması…vd gibi. Son olaylarda da amaçlanan nedir, neyin önü kesilmeye çalışılıyor? Bunlardan şüpheleniyorum. Konya’daki ırkçı olayından daha kötüleri de olabilir. Bütün vatandaşlarımızın dikkatli olması lazım."

 

Sivil Düşünce Haber Portalı