SİVİL DÜŞÜNCE / ÖZEL HABER
Belçika, Mart 2022'de yaptığı yasal düzenlemeyle seks işçiliğini suç olmaktan çıkararak Avrupa'da bu adımı atan ilk ülke. Belçika yeni bir adım daha atarak, fuhuş sektöründe çalışan kadınlara doğum izni ve emeklilik hakkı tanıyan yasayı onaylayarak fuhuşun "meslek" haline getirilmesi yönünde adım atmış oldu.
Avrupa ülkelerini takip eden ve sırf Avrupa Birliğine girebilmek uğruna son 20 yıldır ülkemizin ahlaki, manevi ve toplumsal yapı taşlarını yerinden oynatmaya yönelik dayatmaları hayata geçiren sistemin, Belçika'da hayata geçirilecek olan "sex işçiliğinin yasal statü kazanması"na yönelik adımın da ülkemizde hayata geçirileceği konusunda ciddi endişeler hakim.
Mart 2022'de Belçika'da kabul edilen yeni cinsel suçlar yasası ile "rıza" kavramı yasanın yasanın merkezine oturtularak tecavüze yüksel cezalar öngörülürken sex köleliğini suç olmaktan çıkardı.
Türkiye'de fuhuş sektörü ve yasalarla desteklenmesi:
Türkiye'de fuhuş yasaldır. Fakat fuhuşa teşvik edene, kolaylaştırana iki yıldan dört yıla kadar hapis cezası uygulanır.
TCK'nın 5237 sayılı yasanın 227. maddesi (Çocuğu fuhşa teşvik eden, kolaylaştıran, tedarik eden, barındıran, aracılık eden kişi,4 yıldan on yıla kadar hapis ve beş bin liraya kadar adlî para cezası) ile düzenlenmiştir.
Pasaport Kanununun 8. maddesine (Bir kimseyi fuhşa teşvik eden, bunun yolunu kolaylaştıran ya da fuhuş için aracılık eden veya yer temin eden kişi, iki yıldan dört yıla kadar hapis ve üç bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır. Fuhşa sürüklenen kişinin kazancından yararlanılarak kısmen veya tamamen geçimin sağlanması, fuhşa teşvik sayılır.) göre Türkiye'ye girmelerine izin verilmeyen kimseler arasında "Fahişeler ve kadınları fuhşa sevk ederek geçinmeyi meslek (pezevenkler) edinenlerle beyaz kadın ticareti yapanlar (siyah kadın olması halinde suç teşkil etmediği anlamı çıkıyor) ve her nevi kaçakçılar" bulunmaktadır. Türkiye'de genelevlere ruhsat verilir ve vergi alınır. Geçmişte “genelev patroniçesi” olarak anılan Manukyan, Türkiye’de vergi rekortmenleri listesinin başında yer alırdı.) bunu düzenleyen tüzük "Genel kadınlar ve Genelevlerin Tabi Olacakları Hükümler ve Fuhuş Yüzünden Bulaşan Zührevi Hastalıklarla Mücadele (Fuhuş amacıyla ülkeye insan sokan veya insanların ülke dışına çıkmasını sağlayan kişi hakkında yukarıdaki fıkralara göre cezaya hükmolunur.) Tüzüğü"dür.
3 Mart: Dünya Seks İşçileri Hakları Günü ve Küresel Mücadele
Fuhuş sektörü, Avrupa ülkelerinin tabiri le "Seks işçiliği" dünyada farklı kültürel ve toplumsal dinamiklerle varlığını sürdüren kadınlara yönelik istismar alanıdır. 2001 yılında Hindistan'da bir araya gelen yaklaşık 25 bin seks kölesi, kadınlara dikkat çekmek ve haklarını savunmak amacıyla 3 Mart'ı “Dünya Seks İşçileri Hakları Günü” ilan etti. Bu girişim, kısa sürede Güney Afrika ve Amerika kıtası başta olmak üzere birçok bölgede destek buldu ve küresel bir harekete dönüştü.
Tarihsel Arka Plan ve Mücadelenin Temelleri
Hindistan'da 3 Mart'ta düzenlenen buluşmanın temel amacı, seks karşılaşmalarının yaygınlaşması, şiddet ve kötü muamelenin önüne geçmekti. Bu hareket, yalnızca Hindistan'daki değil, dünya çapındaki seks ticaretinin haklarını savunan önemli bir adım oldu. Toplantıda dile getirilen en önemli talepler, çalışma koşullarının ayrı ayrı, yasal güvencenin sağlanması ve toplumsal önyargılarla mücadele edilmesiydi.
Küresel Destek ve Yayınlama
3 Mart, birçok ülkede seks köleleri ve hak savunucuları tarafından benimsendi. Güney Afrika'daki seks kölelerinin hakları, Amerika kıtasındaki aktivist grupları ve Avrupa'daki çeşitli sivil toplum örgütleri bu hareketi destekledi. Seks köleleri, toplumsal dışlanma ve damgalanmayla mücadele ederken, aynı zamanda güvenli çalışma koşulları ve yasal haklar için seslerini duyuruyor.
Endişeler
Belçika'da fuhuş kölelerine tanınan haklar arasına "meslek" olarak tanınması ve bunun tüm dünyada yaygınlaştırılması için atılan önemli bir adım olarak görülüyor. Türkiye'de zinanın suç olmaktan çıkarılmasına yönelik çalışmalar 2004 yılında başlamış ve 2005 yılında da yürürlüğe girmiştir. Belçika'da fuhuşun meslek haline getirilmesine yönelik atılan adımın Türkiye'de de uygulamaya konulacağına yönelik tahminler; aile, kültür, dini, toplumsal yapıya darbe olarak nitelendiriliyor.
Bilgi: Fuhuş sektöründe çalıştırılan kadınların hak ve iradeleri gasp edildiği için "seks işçisi" tabirini reddediyor ve "fuhuş kölesi" tabirini kullanmayı uygun görüyoruz.