1962 yılında Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus Mülteci Kampı'nda doğan Yahya Sinvar,  Ebu İbrahim adıyla tanınıyor.

Hamas’a 80’li yılların sonunda katılan Sinwar, ilk olarak örgütün iç güvenlik kolu El-Mecid'in başına geçti. Yaşamının büyük bir kısmını İsrail hapishanelerinde geçiren Yahya Sinwar, 1982'de "İslami faaliyetler" nedeniyle gözaltına alındı.

Hamas tarafından beş yıl rehin tutulan İsrail askeri Gilat Shalit'in serbest kalması için 1.027 mahkumun salıverildiği takasta bulunanlardan biri de Sinwar idi.  

Sırasıyla; 2013’te Hamas'ın Gazze Şeridi'ndeki Siyasi Bürosu'na, 2017 yılında büronun başına geçti. Örgütün askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları ile siyasi kanadı arasında köprü görevi gördü.

7 Ekim 2023'te Hamas’ın İsrail'e yönelik düzenlenen saldırıların mimarı olarak biliniyor. İsrail, o gün düzenlenen saldırılarda 1.200'den fazla kişinin öldüğünü, 250 kişinin ise rehin alındığını açıkladı. Sinwar, bu saldırıların arkasındaki isim olarak biliniyor

Sinwar'ın silahlı mücadeleyi, Filistin'in bağımsızlığını kazanmanın tek yolu olarak görüyordu. İsrail'in saldırıları, Gazze'de geniş çaplı yıkıma yol açtı ve 42.400 sivilin ölümüne, 1,9 milyon kişinin ise yerinden edilmesine neden oldu. Çatışmalar Lübnan'a yayılırken, İran destekli Hizbullah da büyük kayıplar verdi. Hamas, İran ve diğer müttefiklerini İsrail'e karşı savaşmaya çağırıyor.  

Gazze'de, halk arasında Sinwar'ın Hamas üzerindeki etkisi hâlâ güçlü. Kendisi, Temmuz ayında İsrail'in düzenlediği bir saldırıda öldürülen selefinin ardından Hamas'ın genel lideri olmuştu.

İsrailli yetkililerin açıklamasına göre Yahya Sinwar, Gazze’de öldürüldü. Yapılan ön DNA analizlerinin sonucunda Sinwar’ın öldüğünün kesinleştiği bildirildi.

Hamas’ta Sinwar’dan boşalan liderlik yönetimine, Hamas Siyasi Büro Üyesi Usame Hamdan’ın geçmesi bekleniyor.

 

Sivil Düşünce