İsrail-Filistin ihtilafındaki artış, uluslararası bir savaşın potansiyeli konusunda endişelere yol açtı.

İsrail'in kuşatma altındaki Gazze Şeridi'ne düzenlediği hava saldırıları ve enklavın iktidardaki Hamas grubundan bu hafta roket atışları, İsrail'in 2014'te Gazze'ye yönelik yedi hafta süren savaşından bu yana en büyük alevlenmeyi işaret ediyor.

Kıyı enklavı sağlık bakanlığından yapılan açıklamaya göre, İsrail bombardımanı Pazartesi gününden bu yana Gazze'de 17'si çocuk olmak üzere en az 200'ü aşkın Filistinliyi öldürdü.

Perşembe günü Hamas'ı 1600'den fazla roket atmakla suçlayan İsrail'de de yedi kişi öldü.

Çatışma uluslararası haber gündemini etkiledi ve küresel gerginliği azaltma çağrılarına yol açtı.

SANAT DÜNYASINDAN İSRAİL'E TEPKİ

Filistin-Hollandalı mankenler Bella ve Gigi Hadid, şarkıcı Rihanna, Pakistanlı Nobel ödüllü Malala Yousafzai ve İsrailli aktris Gal Gadot da dahil olmak üzere tanınmış isimlerin ve ünlülerin tepkileri dikkat çekti.
Yorumları internette karışık tepkilerle karşılanırken, pek çok kişi Gadot'u İsrail'in "propagandasını" zorlamakla eleştirdi ve bazıları Rihanna'yı görünüşte tarafsız bir tutum sergilediği için eleştirdi.

İşte o gönderilerden bazıları:

Babası Filistinli olan Bella Hadid, instagram hesabından Filistinlilere destek mesajı yayınladı ve bu mesaj yayın sırasında bir milyondan fazla kullanıcı tarafından beğenildi.

"Gelecek nesiller inançsızlık içinde geriye bakacak ve Filistinlilerin acılarının bu kadar uzun süre devam etmesine nasıl izin verdiğimizi merak edecek. Gözlerimizin önünde ortaya çıkan bir insanlık trajedisi." dedi.

"Politikacılar kınanma korkusuyla tarafsız kelimeler kekelerken, dünya yanlış insanları gücendirmemek için sessiz kalıyor. Tarih bize yüksek sesle konuşmayı öğretti. Ya doğru taraftasındır ya da değilsindir. Bu kadar basit."
Bir Twitter kullanıcısı, Hadid'in gönderisinin ekran görüntüsünü paylaşırken şu yorumu yaptı: "Herkes Filistin'de neler olduğu hakkında konuşmalı."


Bir diğeri şöyle dedi: "Bayan Bella Hadid - en yüksek ücretli modellerden biri Filistin hakkında yayınlar ve farkındalık yapabilir, ancak fav Müslüman etkileyicileriniz L'Oréal marka anlaşması lol nedeniyle yapamaz."

Bella'nın kız kardeşi Gigi de Filistin'i desteklemek için Instagram'da paylaşımda bulundu.
Malala Yousafzai, "Filistin halkıyla dayanışmasını" ifade eden bir video tweet attı.

23 yaşındaki Yousafzai, videosuna eşlik eden bir mesajda, "Filistinli bir çocuk bir sınıfta oturuyor olmalı, molozların içinde değil." dedi.

"Dünya liderleri Filistinlilerin insan haklarını korumak için derhal harekete geçmelidir."


İngiliz aktör Riz Ahmed, Unicef'in Filistinli çocuklar üzerindeki etkisine ilişkin bir raporu içeren Yousafzai'nin tweetlerinden birini daha paylaşanlar arasındaydı.


İngiliz müzisyen Zayn Malik de UNICEF'in 31 milyon takipçisiyle paylaştığı raporda, çatışmalarda öldürülen Filistinli çocuklar hakkında bilgi verdi.


Amerikalı aktris ve aktivist Susan Sarandon, Filistin'i destekleyen birçok tweet attı.

Bir yazısında şunları söyledi: "Etnik temizlikle karşı karşıya olan ve İsrail hükümeti ve Yahudi yerleşimci örgütlerinin elinde terörize edilen Filistin halkıyla dayanışma içinde durmak. DÜNYA IZLIYOR."

 

Daha önce İsrail ordusunda görev yapan Gal Gadot, İsrail'in "savaşta" olduğunu belirterek, "özgür ve güvenli bir ulus olarak yaşamayı hak ettiğini" de sözlerine ekledi.

36 yaşındaki aktör, Twitter'dan yayınladığı mesajda, "Komşularımız da aynı şeyi hak ediyor" dedi.

"Kurbanlar ve aileleri için dua ediyorum. Bu akıl almaz düşmanlığın son bulması için dua ediyorum, liderlerimizin çözümü bulması için dua ediyorum ki barış içinde yan yana yaşayabilsin."

Onun yorumları eleştiri yağmuruna tutuldu.

Bir Twitter kullanıcısı Gadot'un gönderisine atıfta bulunarak "Filistin kelimesini bile söyleyemiyor" yorumunu yaptı.


ABD ve Nijerya'daki polis vahşeti ve Hindistan'daki çiftçi protestoları gibi diğer konularda da seslerini duyuran Rihanna, "şiddeti" kınadı.

33 yaşındaki oyuncu Instagram'dan yaptığı paylaşımda, "İsrail ve Filistin arasında sergilendiğini gördüğüm şiddet nedeniyle kalbim kırılıyor!"

"Zar zor görebiliyorum! Masum İsrailli ve Filistinli çocuklar bomba barınaklarında saklanıyor, sadece Gazze'de 40'tan fazla can kaybı var, en az 13'ü de masum çocuklardı!"

"Bir çeşit çözüme ihtiyacı var! Masum insanların hükümet ve aşırılık yanlıları tarafından sürdürülen kavramların kurbanı olmasını üzülerek izliyoruz ve bu döngünün kırılması gerekiyor!"


Ancak müzisyenin yorumları sosyal medyada bazı kişi tarafından eleştirildi.

"Hey @rihanna. Filistinlilerin bomba sığınakları yok, korumamız yok. Sığınacak yer yok. Gazze'deki Filistinlilerin saklanacak ve gidecek yerleri yok. Filistinlilerin askeri, nükleer silahı yok, milyarlarca Amerikan doları tarafından finanse edilen bir şey yok. Konuşmam ne mutlu", diye tweet attı.


Başka bir Twitter kullanıcısı ise şunları söyledi: "Rihanna, insanlığın yanında olduğumu ama bu konuda tarafsız kalmayı seçtiğimi söyledim. Filistin'in zalim değil, mazlum olduğunu daha kaç kez söylememiz gerekiyor?"

 

Sivil Düşünce Haber Portalı
El Cezire