sivildusunce.com Genel Yayın Yönetmenimiz Semra Polat, Ankara Ticaret Odası'nın ekmek zammına dair bir analiz yazısı kaleme aldı. 

Polat'ın analiz yazısı şöyle:

Pandemi sürecinde bakkallara destek olmak bana göre insani bir görev zira marketler bu süreçte bire bin kazanırken, bakkallar ve küçük esnaf neredeyse yok olmayla karşı karşıya kaldılar.

İkamet ettiğim sitenin yerleşkesinde bulunan bakkaldan ekmek aldım. Ekmeği ortadan ikiye keserken şoke eden bir görüntüyle karşılaştım. Ekmeğin içi tamamen boştu! Tamamen boş!

Aldığımız ekmeğin dışı var ama içi yok. Boş ekmeğin fotoğrafını çekerek sizinle paylaşmak ve tarihe not düşmek istedim. Yazımın ana merkezini içi boş bu ekmek oluşturacak.

Bozulan sadece bakkala gelen fırın ekmeği değil, Ankara Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek Fabrikasından çıkan ekmekler de eskisi gibi değil; gramajı düşük, mayası doğal gibi olmayan, kısacası eski Halk Ekmek’ten eser kalmamış ekmeklerle karşı karşıyayız. Yıllar öncesi ile kıyasladığımızda geç bayatlayan belediye ekmeği artık çok daha çabuk bayatlıyor. Halk Ekmek büfelerinden satın aldığımız ekmekleri için koyduğumuz poşetler de küçüldü. Düşük gelirli ailelerin fiyatından dolayı tercih ettiği belediye ekmeği artık serbest piyasa fırınlarıyla aynı fiyata satılıyor. Eskiden (şimdi de öyle mi bilmiyorum) doğal ekşi maya ile mayalanarak pişirilen ekmeklerden eser yok artık.

Hal böyle iken Ankara Fırıncılar Odası ani bir kararlar ekmeğe zam yapma kararı aldıklarını açıkladılar. Böylece Ankara'da 1,5 lira olan 200 gram ekmek satış fiyatı, zamlı tarifeyle 1,75 lira olacaktı. Yaklaşık yüzde 16’lık zammın gerekçesi ise una, mayaya ve işçilerin çalışma ücretlerine yapılan zamlar idi. Pandemi süresinde evde kendi ekmeğini kendi pişirenler arasında bende vardım ancak kısa bir süre girişilen bu uğraş, pandemi süreci normalleşmeye başlayınca rafa kaldırılan bir uygulama oldu. Hemen herkes fırınlarda üretilen içi boş (!) ekmeği satın alıyor.
Semavi dinlerde kutsal olarak kabul edilen ekmeği hakkıyla yapın da bizde belirlediğiniz zam oranına saygı duyalım ve sessiz kalalım. Yok! Ekmek, ekmek değil!
Ankara Valiliği ise Ankara Ticaret Odası tarafından tespit edilen zam kararını iptal ederek Ticaret Mahkemesi’nde itiraz davası açtı. Ankara valimize de bu vesileyle teşekkür ediyor, fırınlara yönelik denetimlerin sıklaştırılmasını bir vatandaş olarak talep ediyorum.

 

Sivil Düşünce Haber Portalı
sivildusunce.com