SİVİL DÜŞÜNCE - ANALİZ

İsrail hükümeti, Gazze'ye yönelik gerçekleştirdiği saldırılarının üzerinden tam 100 gün geçti. Bu 100 günde çoğu bebek ve çocuk olmak üzere 24 bin sivil katledilirken, aralarında 117 basın mensubu ise aileleri ile birlikte nokta atışıyla öldürüldüler.

117 basın mensubunun tek amacı vardı; Gazze'de yaşananları tüm çıplaklığı ile dünyaya duyurmak! İsrail, Gazze'de yaşananları dünya kamuoyundan saklamak için basın özgürlüğünü hiçe sayarak gazetecileri katlediyor. Doğru ve tarafsız habercilik yapmak isteyen basın mensupları, İsrail tarafından öldürülerek kanıtların ortadan kaldırılmasını hedefliyor. 

Anadolu Ajansı, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını fotoğraflarla kanıtladığı "Kanıt" adlı kitap, Lahey Adalet Divanı'nda İsrail'in sanık koltuğuna oturmasını sağladı. İsrail'in işlediği savaş suçlarına delil niteliği taşıyan Kanıt adlı kitabın kapak fotoğrafı ise, savaş suçu olarak kabul edilen fosfor bombalarının Gazzeli sivillerin üzerine yağdırıldığı anı resmediyor. 

Kanıt adlı kitapta yer alan fotoğraflar Ankara'da ÖNDER binasında sergilendi. Serginin yapıldığı binada gerçekleştirilen "Gazze'de Gazeteci Katliamı ve Basın Özgürlüğü Konferansı"na konuşmacı olarak katılan Filistinli basın mensupları, Gazze'de yaşanan insanlık dıramını tüm detaylarıyla anlattılar. 

Sivil Düşünce Haber Portalı Genel Yayın Yönetmeni Semra Polat da konferansı takip etmek üzere oradaydı.

Anadolu Ajansı (AA) Görsel Haberler Direktörü Fırat Yurdakul, konferansta yaptığı konuşmada, “Anadolu Ajansı’nın Gazze’de yaşananları dünya medyasına aktaracak bir dağıtım gücü olmasaydı dün bu kitaptaki deliller, Adalet Divanı’nda tüm dünyanın gözleri önünde sergilenmezdi. İyi ki Anadolu Ajansı var. İyi ki son 10 yılda bu gücü elde edebildik.” İfadelerini kullandı.

Gazze'de çalışan bir basın mensubunun ise çekilen videosu yayınlandı. Videoda, İsrail askerlerinin tasarlayarak ve bilinçli olarak evinin yerleşkesini bombaladığını ve bu bombardımanda 4 çocuğunu ile eşinin katledildiğini anlattı. Tüm salonu gözyaşlarına boğan bu konuşma sırasında basın mensubu, İsrail'in nokta atışı ile gazetecileri hedef alarak yok etmeyi amaçladığını ve basın özgürlüğünün ayaklar altına alındığını vurguladı.

İsrail, Lahey Adalet Divanı'nda yargılanmaya devam ediliyor.