SİVİL DÜŞÜNCE - ÖZEL HABER

İsrail'in son bir haftadır Gazze'ye yönelik saldırılarında 200'ü aşkın kişi yaşamını yitirirken, 800'ü aşkın kişi ise yaralandığı bildirildi. İsrail, Gazze'ye yönelik hava, kara ve deniz saldırılarına bir yenisini ekleyerek Yahudileri silahlandırdı ve Filistinlilerin dükkanlarını yağmalatarak sivil halkı öldürttü.

Filistin Kızılayı Gazze Başkanı Dr. Beşar Murad, Gazze'de 950 yaralı bulunduğunu, bunların en az 254'ünün çocuk, 168'inin ise kadın olduğunu kaydederken, 651 yaralının tedavisinin devam ettiğini bildirdi. Mısır da Gazze'ye 3 ambulans göndererek yaralıları ülkesine götürdü ve hastanelerde tedavi altına alındı.

İSRAİL'İN GAZZE SALDIRILARINA HANGİ ÜLKE NASIL TEPKİ VERDİ?

Türkiye:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: "Terör devleti İsrail'in zalimlikleri karşısında hem üzüntülü hem öfkeliyiz. (Filistin'de) Tüm dünya görmezden gelse bile İsrail'in zulmüne eyvallah etmeyeceğiz. Bu terör devleti artık tüm sınırları aşmış durumdadır. Kudüs tüm insanlığın ortak mirasıdır. Dün Suriye sınırlarımız boyunca kurulmaya çalışılan terör koridoruna nasıl izin vermemişsek bugün de Mescid-i Aksa'nın mahremiyetine uzanan ellere aynı kararlılıkla karşı çıkıyoruz. Gücü masum sabilere, biçare kadınlara, mazlumlara yeten terör devleti İsrail'in zalimlikleri karşısında üzüntülü ve öfkeliyiz. Türkiye'nin bu konuda tavrı ilkeseldir. Dün Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ'ı ve işgal altındaki topraklarını kurtarma mücadelesini hangi şevkle desteklemişsek, bugün Kudüs'te Filistin şehirlerinde yaşanan zulme karşı aynı hissayatla harekete geçiyoruz. İsrail'in Filistin şehirlerinde ve Kudüs'te sergilediği saldırganlığa karşı çıkmak insanlığın tamamının namus borcudur. Kudüs gibi hem Müslümanların hem Hristiyanların hem de Musevilerin kutsal mekanlarını bünyesinde barındıran bir şehri fütursuzca yağmalamaya kalkan bu terör devleti artık tüm sınırları aşmış durumdadır. BM Güvenlik Konseyi'nin Genel Kurul'da alınan kararla uygun şekilde, süratle Kudüs'te barışı ve huzuru sağlayacak adımları atması şarttır. Türkiye olarak BM bünyesinde başlatılacak her girişime aktif destek vermeye, barış için sorumluluk üstlenmeye ve fedakarlık yapmaya hazırız. Eğer İsrail'in Filistin'de ve bilhassa Kudüs'te sergilediği saldırganlığı derhal durdurmazsak, yarın herkes kendini bu vahşi zihniyetin hedefinde bulacaktır. Hangi inançtan, hangi kökenden, hangi meşrepten olursa olsun her devleti, her kurumu bir an önce harekete geçmeye davet ediyoruz. İsrail'in döktüğü kanlara, yaptığı saygısızlığa sessiz kalarak veya açıkça arka çıkarak ortak olanlar bir gün sıranın kendilerine geleceğini bilmelidir."

ABD:

ABD Başkanı Biden: ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile telefon görüşmesi yaptığını belirterek, "İsrail toprağına binlerce roket düştüğünde kendini savunma hakkına sahiptir" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken İsrail'in saldırılarını meşru gördüğü açıklamasında, "İsrail'in, halkı savunmak için haklı olarak yanıt vermesine rağmen, sivil kayıpları önlemek için ellerinden gelen her şeyi yapmaya çalışmak için ekstra bir yükü olduğunu düşünüyorum" dedi.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE):

BAE Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Abdullah bin Zayed Al-Nahyan: "BAE, İsrail ve Filistin'de artan şiddet sarmalından endişe ediyor. Son çatışmaların tüm kurbanlarına başsağlığı diliyor, şiddet ve düşmanlıkların derhal durdurulması çağrısında bulunan diğerlerine katılıyoruz. BAE, tüm tarafları ateşkes taahhüdünde bulunmak, siyasi diyalog başlatmak ve azami itidal uygulamak için derhal adım atmaya çağırıyor. Son bir haftadır yaşananlar, barışçıl diyalog ve uzlaşmaya duyulan acil ihtiyacın içler aciz bir hatırlatıcısı olmuştur. İbrahim Anlaşmaları'nın mevcut ve gelecek nesiller için, komşularıyla barış, haysiyet ve refah içinde yaşama sözüne yansıtıyoruz."

Tunus:

Tunus Cumhurbaşkanlığı: "İşgal güçlerinin kutsal yerlerin bölgelerinde gerçekleştirdiği ve şimdiden çok sayıda 'masum' kurbana yol açan provokasyonları ve ihlalleri" kınadı.

Suudi Arabistan:

Suudi Arabistan Dışişleri bakanlığı: "İşgal güçlerinin El Aksa camisinde ibadet edenlerin emniyet ve güvenliğini ihlal ederek gerçekleştirdiği saldırıları şiddetle kınıyoruz."

Mısır:

Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Hafez: "Filistin arenasındaki hızlı gelişmeler ve İsrail'in El Aksa camisinin yerleşkelerine son akınları" görüştüğünü belirtti. "Bu, uluslararası hukukun kurallarına uygundur ve Kudüs'ün Arap, İslami ve Hristiyan kimliğini ve kutsal mekanlarını hedef almamakla birlikte, El Aksa Camii yerleşkesindeki ve Doğu Kudüs'ün geri kalanındaki Filistinli sivillere her türlü korumayı sağlamak içindir." dedi.

Abu Dabi:

Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed: "işgal altındaki Doğu Kudüs'te meydana gelen şiddet olaylarından endişe duyuyoruz." "İnsani değer ve ilkelerle bağdaşmayan her türlü şiddet ve nefreti ve Kutsal Şehir'de gerginliğin devam etmesine yol açan ve El Aksa camisinin kutsallığını ihlal eden saldırı ve uygulamaların durdurulmasının önemini" kınadığını söyledi.

Birleşmiş Milletler (BM):

BM Genel sekreteri Guterres: BM kararları, uluslararası hukuk ve ikili anlaşmalar temelinde Orta Doğu arabulucuları dörtlüsü -BM, ABD, AB ve Rusya- aracılığıyla Filistinlileri ve İsraillileri ihtilafın çözümünde destekleme kararlılığını da yineledi.

Almanya:

Alman Şansölyesi Angela Merkel'in sözcüsü Steffen Seibert, İsrail'in saldırılarını meşru gördüğü açıklaması: "Bunlar (Filistin-Müslüman)tek bir amacı olan terör saldırılarıdır: insanları ayrım gözetmeksizin ve keyfi olarak öldürmek ve korku yaymak." 

Avusturya:

Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz: Sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, başbakan binasına İsrail bayrağının çekildiğini duyurdu. 

Fransa: 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron: İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı telefon görüşmesinde İsrail'in güvenliğine olan "sarsılmaz bağlılığını" yineledi.

 

 

 Sivil Düşünce Haber Portalı