SİVİL DÜŞÜNCE - ANALİZ

Semra POLAT

13 Ekim 2016 yılında UNESCO tarafından alınan kararda, İsrail'in Kudüs'teki kutsal yerleri yönetmesi eleştirilirken, Kudüs'ün Müslümanlar, Hıristiyanlar ve Yahudiler için kutsal bir şehir olduğu belirtildi.

Özellikle Mescid-i Aksa'nın İslam ile bağlantısına dikkat çekilen kararda, İsrail'in bu durumun Yahudilikle bağlantılı olduğu iddiasına ise yer vermedi.

UNESCO Dışişleri Komisyonu'na sunulan taslak karar, 6'ya karşı 24 "evet" oyu ile kabul edildi. 26 üye çekimser, iki üye ise oy kullanmadı. Fransa, İsrail'in tepki gösterdiği kararda çekimser kalırken, "hayır" oyu veren ülkeler ABD, Almanya ve İngiltere oldu.

UNESCO'nun 58 üyeli yönetim kurulu 13 Ekim 2016'da kabul edilen tasarıyı bir kez daha oylamaya karar verirken Nisan ayında alınan karşılaştırmalı bir kararla aynı yönetim kurulu, Mescid-i Aksa'nın Müslümanlarla bağlantısına dikkat çekti.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü, kısaltılmış adıyla UNESCO 15 Nisan 2021 tarihinde Kudüs'ün dokusunu ve yasal statüsünü değiştirmeyi hedefleyen tüm İsrail uygulamalarının geçersiz olduğunu vurguladı.

Ürdün Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Dayfullah el Fayiz, UNESCO İcra Kurulu tarafından düzenlenen toplantıda yaptığı yazılı açıklamada, Kudüs'ün Eski Şehir bölgesi ve Kudüs surları konusunda oybirliğiyle karar alınacağını söyledi. Fayiz, bu kararın alınmasında UNESCO'nun Arap ve İslami grupları ile Ürdün'ün diplomatik çabalarına dikkat çekti.

UNESCO tarafından değiştirilen kararda, kutsal alanın dokusunu ve yasal statüsünü değiştirmeyi amaçlayan tüm İsrail uygulamaları bir kez daha vurgulandı. UNESCO Dünya Mirası Komitesi ve örgütün denetimi, İsrail'in Kudüs'ün Eski Şehir bölgesi, sur duvarları ihlallerine son verilmesini talep ettiği kararında, Kudüs ile ilgili önceki kararların UNESCO Dünya Mirası Komitesi tarafından desteklendiğini yineledi.

UNESCO kararında, "işgal gücünün devredilmesi, uluslararası hukuka uygun olarak İsrail'in tüm ihlallerinin izlenmesi için UNESCO'dan Kudüs'e bir heyet gönderilmesi gerektiği" ifadelerini kullandı.

UNESCO, İSRAİL'İN KUDÜS VE GAZZE SALDIRILARINDA 3 MAYMUNU OYNUYOR

İsrial'in geçtiğimiz cumartesi günü, Müslümanların kutsal ayı Ramazan'da Mescid-i Aksa'da namaz kılan cemaate yönelik saldırısında çok sayıda kişi yaralanırken ölenler de oldu. İsrail, saldırılarının dozunu arttırarak kara, hava ve denizden Gazze'ye ve Doğu Kudüs'e saldırarak aralarında 61 çocuğun da olduğu 200 sivili katletti.

İsrail, Gazze ve Doğu Kudüs'te Filistinlilere yönelik soykırım uygularken UNESCO hiçbir açıklama yapmadı. Mescid-i Aksa ve Filistinli sivil halk İsrail'in ateşi altında canından olurken, UNESCO'nun hiçbir inisiyatif almaması ve sessiz kalması tepkiyle karşılandı.