Mısır'daki Süveyş Kanalı'nda karaya oturan 'The Evet Given' adlı yük gemisi, onlarca geminin kuyrukta beklemesine neden oldu. Günlerdir çözülemeyen kriz nedeniyle dünyayı yeni bir tehlike bekliyor.

Gemim sahibi, seyrüseferin aksamasından doğrudan etkilenen gemilerin operatörlerinden özür diledi. 

Geminin yeniden yüzdürülmesine yönelik çalışmalar bir çok zorlukla başa çıkmayı gerektirirken, firmalardan yapılan açıklamada, sağlanacak iş birliği ile sorunun çözülebileceğini söyledi. 

24 Mart'ta Süveyş Kanalı'nda yakalandığı kum fırtınasında rotadan çıkarak kanala sıkışan 400 metre uzunluğundaki yük gemisi, günlerdir bu şekildeki bekleyişine devam ediyor. 

Shoe Kisen'in sahibi olduğu ve Tayvanlı "Evergreen" firmasınca işletilen geminin kanala sıkışmasından dolayı aksamasından doğrudan etkilenen gemilerin operatörlerinden özür diledi.

Çok sayıda çekici römorkör ile hafriyat makinası, geminin oturduğu bölgeden hareket ettirilerek yeniden seyrine dönmesi için çaba gösterirken geminin sıkıştığı yerden çıkarılabilmesinin zaman alacağı belirtiliyor.


YENİ BİR GIDA VE TÜKETİM ARZI KRİZİ KAPIDA

Her gün yaklaşık elli kargo gemisinin geçiş yaptığı Süveyş Kanalı'nda deniz trafiği tamamen dururken, gemilerde yaşınan kargo, gıda ürünleri ile tuvalet kağıdı ve kağıt havlu yapımında kullanılan hammedelerin yüklü olduğu gemilerin taşımacılığının durma noktasına geldiği bu olayla birlikte dünyada yeni bir kriz başgözterecek.

Yetkililer, kanalın daha haftalarca trafiğe kapalı kalacağını duyurdu 

Kanalın girişlerinde geçiş için bekleyen gemi sayısı 150'yi geçerken, bunlar arasında konteyner taşıyan kargo gemilerinin yanı sıra ham petrol ve sıvılaştırılmış doğalgaz taşıyan tankerler de yer alıyor.

Kanalda yaşanan bu bu kriz, Ortadoğu'dan Avrupa'ya petrol ve doğalgaz sevkiyatını sekteye ugratıyor. Yaşanan bu krizin küresel ticarete verdiği zarar günlük 9,6 milyar dolar oldu. Kanalın kapanmasıyla birlikte doğu ile batı arasında hayati bir geçiş sağlayan su yolu boyunca yapılan ticarette saatte 400 milyon dolarlık kayba neden oldu.

 

Sivil Düşünce Haber Portalı

sivildusunce.com