Türkiye, BRICS grubuna katılmak için resmi başvuruda bulundu. Bu adım, Türkiye'nin küresel ekonomik işbirliklerini güçlendirmeye ve uluslararası arenada stratejik bir pozisyon kazanmaya yönelik önemli bir hamle olarak değerlendiriliyor. Başvurunun kabul edilmesi durumunda, Türkiye'nin BRICS ülkeleri arasına dahil olması, uluslararası ticaret ve ekonomi politikalarında yeni bir dönemin kapılarını aralayabilir.
Blommberg, kaynaklarına dayandırdığı haberinde, BRICS'in ekim ayında Rusya'da düzenlenecek zirvede genişlemeyi görüşeceğini, ekonomisi her geçen gün daha da kötüleşen Türkiye'nin bu genişlemeyi fırsat bilerek başvuruda bulunduğunu aktardı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İİT Dönem Başkanı sıfatıyla davet edildiği BRICS'in 2018 yılının Eylül ayındaki toplantısında, Türkiye'nin BRICS'e üye yapılması yönünde çağrıda bulunmuş, Rus Uzman Boris Dolgov, Türkiye'nin iş birliğine dahil edilmesiyle tüm üye ülkelerin elinin güçleneceğini ifade etmişti.
Erdoğan, 2018'in temmuz ayında BRICS ülkeleriyle yapılan zirvede yaptığı konuşmada, "İnsani yardımlarda ise açık ara birinci sırada bulunuyoruz." diyerek Türkiye'nin üye ülkeler arasındaki önemine dikkat çekmişti.
BRICS; Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika ülkelerinden oluşuyor. Türkiye'nin BRICS grubuna katılma girişiminin, küresel nüfuzunu artırma, kurulduğu günden bu yana yönünü döndüğü geleneksel Batı'nın ötesinde yeni ittifaklar kurma çabalarının bir parçası ve ekonomiyi düze çıkarma politikası olarak görülüyor.
ÇİN VE AFRİKA İLİŞKİLERİ
Geçtiğimiz günlerde beyanat veren Orta Afrika Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Faustin-Archange Touadera, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Çin arasında uzun vadeli ve iyi bir ortaklık bulunduğunu ifade etmişti. Touadera, Çin'in yürüttüğü projelerin Orta Afrika Cumhuriyeti'nin gıda güvenliğinde önemli rol oynadığını, Konfüçyüs Enstitüsü'nün de iki ülke arasındaki kültürel iletişimi güçlendirdiğini vurgulamıştı.
BRICS, TÜRKİYE'YE NE KAZANDIRACAK?
İpek Yol ağı projesi güzergahında olan Türkiye, ticari geçişler için stratejik önem taşıyor. Türkiye, BRICS üyeliği ile AB ve Asya arasında ticari köprü kurarak ekonomisini güçlendirmeyi hedefliyor. 1959 yılında AB üyeliği için başvuruda bulunan Türkiye, aradan geçen yarım yüzyılı aşkın bir süredir devam eden yavaşlatılmış süreç, Türkiye'yi oyalama politikaları nedeniyle Rusya'ya yakınlaşmayı gerektirmiş ve AB'li müttefikler ile NATO içinde tartışmalara neden olmuştu.
BRICS, özellikle Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu (IMF) gibi Batılı kuruluşlara alternatif olarak kendini konumlandırıyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Deniz Harp Okulu Komutanlığı ile Hava Harp Okulu Komutanlığı'nda yaptığı konuşmasında, "Türkiye, Doğu ile ve Batı ile ilişkilerini eş zamanlı bir şekilde geliştirirse etkin bir ülke olabilir. Bunun dışında her yol Türkiye'ye zarar verir. Biz birilerinin iddia ettiği gibi Avrupa Birliği ile Şangay İşbirliği Teşkilatı arasında bir tercih yapmak sorunda değiliz" diyerek bir anlamda BRICS'e göz kırparak AB ile Asya ülkeleri arasında köprü olacağının sinyalini verdi.
BRICS NEDİR?
BRICS; Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın oluşturduğu bir ekonomik ve siyasi işbirliği platformudur. Bu grup, üye ülkeler arasında ekonomik gelişmeyi teşvik etmeyi, ticari ilişkileri güçlendirmeyi ve uluslararası düzeyde daha güçlü bir temsil sağlamayı amaçlar. BRICS, dünya ekonomisinde önemli bir rol oynayan ve küresel meselelerde seslerini duyurmaya çalışan ülkelerden oluşur.