sivildusunce.com olarak, Türkiye'de koronavirüs'ün ilk ortaya çıktığı gün olan 11 Mart 2020'den itibaren bir pandemi salgını tablosunu haberlerimizle birlikte sizler için hazırladık.
İşte Türkiye'nin 2020 Mart koronavirüs salgın kronolojisi:
2020 yılının 11 Mart'ında Türkiye'de ilk vakanın ortaya çıkmasının üstünden tam bir yıl geçti.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 17 Mart'ta yaptığı "İlk Koronavirüs Hastamızı Kaybettik" açıklaması ile birlikte günlük vaka ve ölüm sayılarının verilmesiyle koronavirüs hayatımıza tamamen girmiş oldu.
İlk aşı çalışması açıklamaıyla birlikte çalışmalara başlanmış olundu.
Koronavirüs nedeniyle ikinci ölümün açıklandığı 18 Mart'ta,Türkiye'de de aşı üretilmesi konuşulmaya başlandı.
19 Mart'ta Sağlık Bakanlığı'nca yapılan açıklamada, acil servislerde olası COVID-19 hastaları dışında yeşil alan hastaları kabul edilmeyerek 1. basamağa yönlendirileceği ve sağlık turizmine ara verildiği açıklandı.
20 Mart'ta, koronavirüs nedeniyle gerçekleştirilen kısıtlamaların, hava kirliliğinin önüne geçtiği açıklandı.
Sağlık çalışanlarının koronavirüs şüphelilerinden şiddet gördü.
Sağlık çalışanlarına ücretsiz ulaşım kolaylığı getirilirken, maskenin insan sağlığına zararlı olabileceği tartışılmaya başlandı.
23 Mart 2020'de Bakan Koca toplantı sonrası yaptuığı açıklamada, bu düreçte deneyim kazandıklarını, dışarı çıkmanın kısıtlandığını ve kurallara uyulması gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.
Yine 23 Mart 2020'de Bakan Koca yaptığı açıklamada, 37 hastanın hayatını kaybettiğini, vaka sayısının ise 1.529'a ulaştığını açıkladı.
24 Mart'ta Sivas'ta yaşayan İ. Ö. ile eşi J. Ö., 112 Acil Servis'i arayarak solunum sıkıntısı yaşadıklarını söyledi. Eve sağlık ekibi sevk edildi. Koruyucu kıyafet giyip, maske ve eldiven takan sağlık görevlileri, İ. Ö. ile eşi J. Ö.'yü evlerinden alıp, ambulansla Sivas Numune Hastanesi'ne götürülerek tedavi altına alındı.
Koronavirüse karşı C vitaminin etkili olduğu uzmanlar tarafından açıklandı.
25 Mart'ta Bakan Koca yaptığı açıklamada, koronavirüs nedeniyle hadtanede tedavi gören hastalar arasında iyileşenlerin olduğunu açıkladı.
26 Mart'ta, Avrupa Hastalıkların Önlenmesi ve Kontrol Merkezi (ECDC), Avrupa Birliği (AB) ve İngiltere'de yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle sağlık sektörü kapasitesinin yetersiz kalma riskinin yüksek olduğunu açıkladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 26 Mart'ta corona virüs önlemleri kapsamında ulusa sesleniş konuşmasında, coronavirüs kısıtlamaları kapsamında deyim yerindeyse yaşlılara ev hapsi verilmesinin tarihi oldu.
27 Mart'ta Bakan Koca yaptığı açıklamada, 75 kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı. Dünya Sağlık Örgütü danışmanlarından Dr. Bruce Aylward, salgını çok sayıda test yaparak yenebileceğimizi söyledi.
27 Mart'ta Bilim Kurulu oluşturularak halka duyuruldu. Bilim Kurulu, Çin'in Wuhan kentindeki Türk vatandaşlarının getirilmesi, uçuşların yasaklanması, kara sınırlarının kapatılması, referans hastanelerinin belirlenmesi, yurt dışı ziyaretlerin ertelenmesi, yurt dışından gelenler için '14 günlük karantina uygulaması", eğitime ara verilmesi, konaklama tesisleri, restoranlar, yurtlar ve huzurevlerinde tedbirlerin artırılması, açık ve kapalı cezaevlerinde açık gibi görüşlerin ertelenmesi gibi tavsiye kararlarında bulunan profesörlerden oluşuyordu.
27 Mart'ta yapılan açıklamada, Çin'in Wuhan kentinde yaban hayvanlarının da satıldığı bir pazardan çıktığı saptanan yeni tip koronavirüs (Kovid-19), yaban hayvan ticareti ve tüketimine tümden son verilmesini zaruri tasdikleyen yeni bir araştırma yayımlanarak hastalığın Pangolin adlı bir hayvan tarafından yayıldığı belirtildi. Kamu ve özel sağlık çalışanlarının 3 ay boyunca görevden ayrılma isteklerinin karşılanmayacağı duyuruldu.
DSÖ tarafından 27 Mart'ta yapılan açıklamada, aşı çalışmalarına başlandığını açıklayan Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhonam Ghebreyesus, “Corona virüsü için bir aşı minimum 12-18 ay uzaklıkta. Bu süre içinde, hastaları tedavi etmek ve hayat kurtarmak için terapötiklere (tedavi edici ilaçlara) acil bir ihtiyaç olduğunu da kabul ediyoruz” denildi.
28 Mart'ta koronavirüs salgınına karşı ilk yerli aşı çalışmalarına başlandığı duyuruldu. Türk Kızılay’ı Bilecik Şube Başkanlığına bağılı Genç Kızılay Bilecik gönüllüleri üyeleri kentte görev yapan 112 Acil Çağrı Merkezi, polis ve diğer sağlık personellerin destek verdi.
Yozgat'ta bir köyün karantina alındığını duyuran Yozgat Valiliği açıklamasında, "Çekerek ilçemize bağlı Yukarıkarahacılı Köyü'nde Koronavirüs salgınının kontrolü açısından, Umumi HıfzıSsıhha Kanununun 27. ve 72. Maddeleri kapsamında 27.03.2020 gününden itibaren ikinci bir değerlendirmeye kadar karantina uygulamasına geçilerek, köye giriş ve çıkışlar kapatılmıştır." dedi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, bugün 7 bin 641 tane yeni tip koronavirüs testi yapıldığını ve bunların bin 704'ünün pozitif çıktığını duyurdu. Koca, bugün 16 vatandaşımızın hayatını kaybettiğini açıkladı.
29 Mart'ta Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yaptığı açıklamada, koronavirüsten dolayı ölenlerin sayısını açıkladı. Koca açıklamaaında, 131 kişi ölü vaka sayısının 9217 olduğunu belirtti.
Umre ziyaretini gerçekleştirenlerin 29 Mart'ta ülkeye dönmesi sağlandı. Türkiye'de Koronavirüs (Covid-19) salgınının yayılmasını önlemek amacıyla, 15 Mart'ta umreden Ankara'ya gelen 3 bin 135 kişi Gölbaşı ilçesindeki yurtlarda karantinaya alınarak testlere başlandı. 14 günlük karantina süresinin ardından umrecilerin bugün tahliye edilmesi planlanmış ancak yapılan testler sonucunda bazı umrecilerin testlerinin pozitif çıktığı öğrenildi.
28 Mart'ta Çanakkale'nin Çan ilçesine bağlı Maltepe Köyü karantina altına alındı. Çan Kaymakamlığı Toplantı Salonu'nda bugün saat 18.00'de toplanan İlçe Hıfzıssıhha Kurulu, koronavirüs salgınıyla mücedelede alınacak tedbirler kapsamında, bulaşın önlenmesini sağlamak ve halk sağlığını korumak amacıyla, bugün saat 22.00'den itibaren köyü 14 gün süreyle karantina alınmasına karar verdi.
İstanbul'da sahte maske operasyonu yapıldı.
Okmeydanı Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Açıldı. Sivas'ta koronavirüs önlemleri kapsamında yeni tedbirler alındı.