KANAL5'te sunduğum Sivil Politika programına konuk aldığım siyasilere iletmem için çok sayıda mesaj alıyorum; "bedelli askerlik çıkacak mı diye sorar mısınız", "çocuklarım var, karım var, yaşlı anne ve babam var, onları bırakıp bir yıl askerlik yapamam, bedelli askerlik çıkarsa ailem ortada kalmaz..."
Sayısı "yüzbinlerle" ifade edilen bedelli askerlik talebi söz konusu. Yakalanma korkusuyla seçimde sandık başına gidemeyenler, hastanelerde tedavi olamayanlar, otelde yatamayanlar... Var da var...
Cumhuriyet tarihinde ilk kez 1987 tarihinde uygulamaya konulan "Bedelli Askerlik" her dönem gündeme gelen bir taleptir. Bedelli askerlik ile ilgili yasal çerçeve, 1111 sayılı Askerlik Kanuna göre belirleniyor. İlk olarak 1987 tarihinde çıkarılan ve farklı gerekçelerle hayata geçirilen bedelli askerlik, 1992, 1999, 2011, 2014 yılları olmak üzere tam 5 kez uygulamaya konuldu. Bedelli askerlikten elde edilen gelir ülke ekonomisine ciddi manada katkı sundu. Benim yurt dışında yaşayan kardeşim de 2011'de bedelli askerlik yapanlardan biri.
Öte yandan "içte ve dışta terör örgütlerine yönelik operasyonlar devam ederken bedelli askerlik getirilmemeli, herkes askerliğini yapmalı" diyenler de var.
***
15 Temmuz işgal kalkışması, Türkiye'ye ciddi manada zarar verdi; yüzlerce şehit ve yaralının yanı sıra ekonomik olarak da zarara uğrattı. FETÖ üyesi askerlerin kullandığı jetler, helikopter, mühimmat ve silahların maliyete verdiği zarar milyon liralar ile ifade ediliyor...
Devlet, FETÖ üyelerinin ülkeye verdiği zararı telafi etmek için ağır vergileri hayata geçirmeye başladı. Oysa ki vergi vermeyen ya da kaçıran birçok alan mevcut; enerji kimlik belgesi düzenlemesinde yapılan mali ve teknik usulsüzlükler, özel kullanıma hizmet veren yatlar, mücevherat, kotralar, gezinti gemileri...vd şeklinde sıralayabiliriz. Bu alanlardan alınacak vergiler hem ülke ekonomisine rahat bir nefes aldıracak hem de adil bir vergilendirme ile toplumun beklentileri karşılanmış olacak.
Bakkaldan aldığımız bir meyve suyuna dahi ÖTV ödeyeceğiz. Sıradan bir tüketim ürünü olan meyve suyuna ÖTV getirmek toplumun kahir ekseriyetinin tepkisini çeken bir uygulamadır. Meyve suyuna ÖTV uygulaması yerine bedelli askerlik gibi bir talebin değerlendirilmesi daha doğru bir yaklaşım olacaktır.
Şu an için bedelli askerliğe yönelik Meclis'te konuşulan bir çalışma yok ama bedelli askerlik bekleyenler yıl sonuna kadar bu yönde bir çalışmanın yapılmasını bekliyor.
Selam ve selametle...